Cevatpaşa Mahallesi Sakinleri Merkez Ortaokulunu Geri İstiyor

Bir süre önce deprem riski bulunduğu gerekçesi ile yıkılan Merkez Ortaokulunun yerine yapılan binanın İmam Hatip Ortaokuluna verilmesi üzerine bir araya gelen mahalle sakinleri Merkez Ortaokulunu geri istediklerini bildiren bir basın açıklaması düzenledi.

Merkez Ortaokuluna ilişkin son olarak, Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi, Cevatpaşa Mahalle Meclisi, Merkez Ortaokulu Gönüllüleri Derneği, Merkez Ortaokulu Mezunları ve öğretmenleri öncülüğünde oluşturulan çalışma grubu, Cevatpaşa Mahalle Meclisi Çalışma Ofisi önünde bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya CHP Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek ile Bülent Öz, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile mahalle sakinleri katıldı.

Milli Eğitim Müdürlüğüne de dilekçe ile başvurarak taleplerini dile getiren Cevatpaşa Mahallesi sakinlerinin son olarak düzenledikleri basın açıklamasında sözü alan Merkez Ortaokulu Gönüllüleri Derneği Başkanı Ümmühan Erdem, “Sayısını unuttuğumuz bir basın açıklamasında daha bir aradayız. Yine okulumuz için birlikteyiz. Mücadeleyi bırakmadık. Merkez Ortaokulu açılıncaya kadar da devam edeceğiz. Bugünkü basın açıklamamızın nedeni, Milli Eğitim Müdürlüğünün son kararı. Yaklaşık bir ay önce Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçelerle başvurarak, okulumuzun açılması istemimizi dile getirmiştik. Geçtiğimiz hafta birçok arkadaşımıza yanıt geldi. Bu yanıtlarda deniyor ki, ‘Cevatpaşa Mahallesi’nde Gazi ve Cumhuriyet Ortaokulları var. Onun için mahallede ortaokula ihtiyaç yoktur.’ Bu açıklama karşısında bizim de söyleyeceklerimiz var. Olaya ilk olarak tutulmayan sözler açısından bakabiliriz. Çünkü 2 yıl önce yapılan eylemler sırasında Milli Eğitim Müdürü de ortaokulun gerekliliğini kabul etmiş, şu anki uygulamanın geçici olduğunu, planlanan yerleşimler tamamlanınca Merkez Ortaokulu’nun açılacağını dile getirmiş ve söz vermişti. Şimdi kendisini inkar eden duruma gelmiştir. İkincisi ise, ortaokul ihtiyacı olmadığına ilişkin bilgilerin gerçeğe uygun olmamasıdır. Öncelikle bu yıl mahallemizdeki ilkokullardan 410 öğrenci 4’üncü sınıftan 5’inci sınıfa geçecektir. Bu sayı bile başlı başına en az 10 sınıf demektir. Gazi Ortaokulu’nun kapasitesi bellidir. Cumhuriyet Ortaokulu ona keza. Ayrıca çocuklarımızın evlerine yakın bir okula gitmesi varken, neden onca trafiği geçerek Cumhuriyet Ortaokulu’na gitsinler ki?” dedi.

Erdem sözlerini şöyle sürdürdü; “Çanakkale’nin ilk ortaokulu olarak kentin tarihinde yer etmiş, tarihsel bir kültürün yok edilmesine karşı çıkıyoruz. Merkez Ortaokulu’nda okuyanlar, çalışanlar ve çocuklarını okutanlar, gelecek kuşaklara okulumuzu göstermeyi, anılarımızı yaşatmayı ve Merkez Ortaokulu geleneği ile yeni kuşaklar yetiştirilmesini istiyoruz. Bir başka karşı çıkış noktamız, okulumuzun ısrarla geri getirilmemesinin ülkemizdeki genel gidişat ile ilgili olmasıdır. Biz, çağdaş, demokratik, bilimsel ve laik bir eğitim istiyoruz. Okulumuzun peşini bırakmayacağız. Merkez Ortaokulu tabelası asılıncaya kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen Cevatpaşa Mahallesi Kentli Buluşmasında da Cevatpaşa Mahallesi sakinlerinin Merkez Ortaokulunu geri istemelerine destek veren ve mahalle sakinlerinin yanlarında olduğunu belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da basın açıklamasına katıldı. Başkan Gökhan, burada yaptığı konuşmada toplantıya gelmeden önce konuya ilişkin son duruma yönelik Milli Eğitim Müdürü ile görüştüğünü, kendisinden Sosyal Bilimler Lisesinin tamamlanması ile birlikte boşalacak olan binaya İmam Hatip Ortaokulunun taşınabileceği, böylelikle mevcut binanın da yeniden Merkez Ortaokuluna tahsis edilebileceği bilgisini edindiğini söyledi. Başkan Gökhan ayrıca, öğrencilerin Cumhuriyet Ortaokuluna yönlendirilmesinin yanlış olduğunu belirterek Merkez Ortaokulunun geri gelmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

08.06.2016  (12.04)