İklim Değişikliğiyle Mücadelede Yerel Yönetimlere Düşen Görevler Tartışıldı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi tarafından organize edilen “İklim Değişikliği Konusunda Farkındalık Geliştirme Projesi” kapsamındaki İklim Değişikliğiyle Mücadelede Yerel Yönetimler Bileşeni Seminerine, Belediye Başkan Yardımcısı Özleyiş Çetin ve Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar da katılarak, Çanakkale Belediyesi tarafından hazırlığı süren Çanakkale İklim Değişikliği Eylem Planına ilişkin sunum ve paylaşımlarda bulundular.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakülteleri tarafından yürütülen “İklim Değişikliği Konusunda Farkındalık Geliştirme Projesi” kapsamındaki seminer, 12-13 Nisan ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezinde düzenleniyor. Seminerin ilk gün etkinliğine ise, Çanakkale Belediyesinin yanı sıra, ilçe belediyeler, kurum ve kuruluş temsilcileri, üniversiteden yetkililer ile sivil toplum kuruluşlarının çok sayıda temsilcisi katıldı.

İklim Değişikliğiyle Mücadelede Yerel Yönetimler Bileşeni Seminerinde bir sunum gerçekleştiren Belediye Başkan Yardımcısı Özleyiş Çetin ise, “Gelişmekte olan dünyamızda maalesef gelişmişliğin beklenmedik sonuçları ile de karşı karşıya kalmaktayız. İnsan faaliyetlerinin bir sonucu olarak atmosfer olaylarını değiştiren ve bozan iklim de istenmeyen değişikliklere neden olan olumsuzlukları tespit edip bunlara dikkat çekmek ve alınacak önlemleri değerlendirmek bu etkiyi azaltmanın ilk adımı. Özellikle bu farkındalık yaratma ve geliştirme çalışmasının yerel yönetimlerde ve okullarda başlamışını da çok önemsiyoruz. Bu konuda bilgi ve farkındalık düzeyinin arttırılması çalışmalarını destekliyor ve katkı sunmak konusunda da her türlü desteği sağlayacağımızı belirtmek istiyorum. Çanakkale’nin bir çok konuda olduğu gibi iklim ve atmosfer olayları konusunda da şanslı olduğuna inanıyorum. Ama dünyanın tamamını etkileyecek ve sadece insanların yaptığı yanlışlardan dolayı oluşacak kuraklık, afetler ve bitki hayvan türlerinin yok olması hatta insan soyunun geleceğinin tehlike altında olması kabul edilemez. Bu nedenle bu farkındalığın yoğun olarak sağlanması ve çözüme ulaşacak önlemlerin hızla uygulanmaya geçilmesi için bilinçlenme düzeyimizin daha da arttırılması gerekli” diye konuştu.

“Yerel Yönetimlere Önemli Görevler Düşüyor”

Bu konuda Çanakkale’de de eylem planı hazırlığı bulunduğunu kaydeden Çetin, “Yerel yönetimlerin bilinçlenme ve önlem alma aşamasında çok önemli bir aktör olduğunu dikkate alarak kentimizde bir iklim değişikliği eylem planı hazırlamaktayız. Bu program kapsamında yapmakta olduğumuz tüm çalışmalarda çevre duyarlılığı ile proje üretmekte ve uygulamalarımızı da bu yönde yapma çabası içindeyiz” dedi.

Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar da, gerçekleştirdiği sunumunda Çanakkale Belediyesinin iklim değişikliğine yönelik gerçekleştirdiği ve üzerine çalıştığı projelere ilişkin bilgiler verdi. Kavcar, Çevre ve Katı Atık Yönetimi başlığı altında Düzenli Depolama Tesisi ve Ambalaj Atıkları Ayrıştırma Tesisinden, İçme Suyu ve Atık Su Teknik Alt Yapısı kapsamında İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Solar Çamur Kurutma Tesisi ve Güneş Enerji Santralinden söz ederken, yine iklim değişikliği kapsamındaki projelerden olan Yeşil Yerel Yönetim Binasından, kentsel tasarım projelerinden, ulaşım alanında bisiklet yolları ve buna bağlı projelerden de söz etti. Kavcar, sunumunda Karbon Ayakizi Hesaplanması ve Enerji Eylem Planı Hazırlanması Projesine ilişkin de bilgiler verdi.

Seminerin ilk gün etkinlikleri, çeşitli sunumlarla devam etti.

12.04.2017  (16.26)