Anasayfa > ÇANAKKALE > Kardeş Kentler > OSNABRÜCK / ALMANYA > Osnabrück' ten Haberler...

Mathias Groote: “Avrupa Tabandan Büyümelidir.”

Mayıs Haftası Şenlikleri dolayısıyla kardeş ve dost kentlerden Osnabrück’e davet edilen delegasyonlar, Osnabrück Belediyesi Meclis Salonu’nda Avrupa Parlemantosu üyesi Mathias Groote’nin “Avrupa Günü 2011: Avrupa Tabandan büyümelidir.” sunumuna katıldı.

Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan ve delegasyonların, Çanakkale Kardeş Kent Elçisi Melek Akbay’ın yanı sıra Osnabrück Belediye Başkanı Sayın Boris Pistorius ve birçok meclis üyesinin hazır bulunduğu sunumda Mathias Groote, temeli Avrupa’nın gelişme sürecine ve Avrupa Birliği’nin önemini içeren bir sunum gerçekleştirdi.

Müzik dinletisi ile başlayan sunumunda Groote, bu süreçte kardeş kentlerin yapmış olduğu büyük katkıya da değinerek, kardeş kent ilişkilerinin bireysel nedenlerle oluştuğunu, ancak kurum ve kuruluşlar arasındaki işbirliği ile devam ettiğini vurguladı.

Groote, konuşmasında “Kardeş kentlerden okullar ve üniversiteler, kulüpler ve dernekler kendilerine benzer kuruluşlar ile en iyi şekilde iletişime girer. Aynı anda bu kuruluşlar hem kardeş kent ilişkilerinden yararlanmakta ve kendi paylarıyla bu ilişkilere hayat katmaktadırlar. Ve ayrıca uluslararası ortaklıklar bölge ekonomisi için de yeni iş ve ticaret ortaklarına ulaşma ve işlerini genişletme konusunda büyük fırsatlar sunuyor... Sadece iş hayatında değil, genel kamu hayatında da farklı ülkelerden ortaklar birbirlerinden çok şey öğrenebiliyorlar. Örneğin iklim değişikliği gibi küresel öneme sahip olan ciddi güncel sorunlar ” belirterek kardeş kent ilişkilerinin önemine dikkat çekmiştir.

Groote’nin önemle üzerinde durduğu konulardan birisi de Avrupa’nın gelişme sürecinde dolayısıyla Avrupa Birliği’nde sadece politikacıların değil aksine halkın da taleplerinin göz önüne tutulmasıdır. “Insanlarımız hala genellikle Brüksel’de politika yapan politikacıların adlarını bile bilmiyor” diyerek durum ne kadar önemli olduğunu dile getirdi.

Groote, özellikle 2. Dünya Savaşı’ndan sonra dünya çapında birçok devrim niteliğinde değişimlerin olduğunu ve Çin ve Hindistan gibi ülkelerin hızlı yükselişine tanık olunduğuna değinmiştir. Bu ülkelerin yanı sıra Türkiye, Meksika, Brezilya, ve aynı zamanda Kazakistan ve Vietnam, Arjantin ve Şili’nin de hızla gelişmekte olan ülkeler arasında olduğunu belirtmiştir.

Sunuma katılan Osnabrück kaymakamı Manfred Hugo ise “Ortaklık çalışmalarını her seviyede genişletip yoğunlaştırmaya çalışalım. Hedefimiz Avrupa fikrini, karşılıklı saygıyı ve övgüyü daha da teşvik etmek olmalıdır. Birbirimiz hakkında ne kadar çok şeyden haberdar olursak, ön yargılar da o kadar az olacaktır. Uluslararası ilişkiler sayesinde bizler daha fazla güven inşa edip kapıları ve kalpleri açabileceğiz.” diyerek ülkeler ve dolayısıyla kentler arasındaki ilişkilerin ne kadar önemli olduğuna değinmiştir.

Avrupa Parlemantosu Üyesi Sayın Mathias Groote’nin konuşması
Osnabrück Belediye Başkanı Sayın Boris Pistorius'un konuşması