Anasayfa > ÇANAKKALE > Kardeş Kentler > OSNABRÜCK / ALMANYA > Osnabrück' ten Haberler...

Canos Sağlık Projesi İle Kardeş Kentler Buluştu

Kardeş kentimiz Osnabrück'de bulunan “Osnabrück Sağlık Akademisi, Sağlık ve Hasta Bakım Bölümü” ile “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu” arasında 18/10/2010 tarihinde işbirliği protokolü imzalanmıştır.

Protokolün amacı; mesleki değişim programlarının planlanması ve kültürler arasında mesleki deneyimlerin paylaşılmasına zemin hazırlamaktır. Böylelikle farklı kültürlere sahip hastalarla ilgili bakım hizmetlerinin geliştirilmesinde kültürel farklılıklardan kaynaklanan olumsuzlukların azaltılması sağlanabilecektir. Bu işbirliğinin ayrıca Osnabrück ve Çanakkale kentleri arasındaki ilişkilere katkıda bulunması da amaçlanmaktadır. Bu çerçevede Alman ve Türk öğretim elemanları 2010 yılında Osnabrück ve Çanakkale’ye karşılıklı ziyaretlerde bulunmuşlar ve işbirliğinin ilk temellerini atmışlardır.

İşbirliğinin geliştirilmesine yönelik olarak 23-26 Mayıs 2011 tarihlerinde 3 Öğretim Elemanı ve 27 öğrenciden oluşan grup Osnabrück’den Çanakkale’ye gelmiştir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu’nda, Araştırma ve Uygulama Hastanesinde incelemelerde ve gözlemlerde bulunmuşlardır, ayrıca Çanakkale’yi tanıma olanağına sahip olmuşlardır.

2012 yılında da ÇOMÜ Öğretim Üyelerinden ve Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinden oluşan bir grubun Osnabrück’ de benzer ziyaretlerde bulunması planlanmaktadır.

TREFFEN DER PARTNERSTÄDTE  FÜR DAS CanOS- GESUNDHEITSPROJEKT

Die Gesundheits- und Krankenpflegeschule unserer Partnerstadt Osnabrück “Die Akademie des Klinikums Osnabrück” unterschrieb am 18.10.2010 mit der Çanakkale Onsekiz Mart Universität, Hochschule Gesundheitswissenschaft ein Protokoll zur Zusammenarbeit. Diesem neuen Projekt wurde der Name “CanOs” verliehen”.

Das Ziel des Projektes ist es, auf Berufsebene gegenseitige Austausche zu planen und den Schülern die Möglichkeit  zu bieten, berufsbezogene Erfahrungsaustausche zu machen. So soll es dem Pflegepersonal in Zukunft leichter fallen, mit Patienten aus anderen Kulturkreisen umzugehen und die Behandlungsqualität zu verbessern.

Auch soll diese Zusammenarbeit zwischen den beiden Einrichtungen der Partnerstädte Osnabrück und Çanakkale zur Intensivierung der städtepartnerschaftlichen Beziehungen beitragen.Im Jahr 2010 haben sich im Rahmen des CanOs Projektes erstmals deutsche und türkische Lehrbeauftragte der Schulen getroffen und hiermit die ersten Grundlagen für das Projekt geschaffen.

Vom 23.05.- 26.05.2011 waren erstmalig 3 Lehrbeauftragte und 26 Schüler der Osnabrücker Schule zu Besuch in Çanakkale.Neben der Hochschule Gesundheitswissenschaft der Onsekiz Mart Universität besuchte die Gruppe unter anderem das Krankenhaus für Forschung und Verfahren und bekam die Möglichkeit, reichlich neue Eindrücke zu sammeln. Neben dem berufsbezogenen Programm hatten sie ausserdem Zeit, die Stadt Çanakkale zu erkunden.

Für das Jahr 2012 wird ein Gegenbesuch der Lehrkräfte der Onsekiz Mart Universität und Schülern der Hochschule Gesundheitswissenschaft Çanakkale nach Osnabrück geplant.