Anasayfa > ÇANAKKALE > Kardeş Kentler > OSNABRÜCK / ALMANYA > Osnabrück' ten Haberler...

5. Türk Alman Dostluk Akşamı

Çanakkale’nin Kardeşkenti Osnabrück'te, Kardeşkent Elçimiz Rıza Baysal tarafından düzenlenen 5. Türk-Alman Dostluk Akşamı gerçekleşti.

Özel konuk olarak Çanakkale ve Osnabrück kentlerinin kardeşliğinin kurucusu olan Atilla Aşçı’ da bu güzel akşama katıldı. Oldukça yoğun ilginin olduğu Dostluk Akşamı Kardeşkentler Bürosu şefi Jens Koopmann’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Rıza Baysal’ın konuklara tanıtımının ardından geçen sene Çanakkale’de ilki düzenlenen Koro Festival’inde yer alan Alman Pop Korosu Chor Tonintakt sahne aldı.

İngilizce şarkıların yanı sıra üç tane de Türkçe şarkı seslendiren koro oldukça iyi bir performans sergiledi. Koroya ise bağlamasıyla Ekrem Arın, keman ve tefiyle Şura Koçbay bazı şarkılarda eşlik ederek geceye renk kattılar.

Program sunuculuğunu yapan Rıza Baysal, geçen sene Kardeşkent elçiliği yapan Melek Akbay ve Johanna Schlottke tarafından gerçekleştirilmiş olan projelerle ilgili sunum yaptı. Sunum sırasında görevine Aralık ayında Çanakkale’ de başlayan Osnabrück Kardeşkent Elçisi Tuğba Sakınmaz’ da Rıza Baysal tarafından konuklara tanıtıldı.

Ayrıca Tonintakt Korosu, Çanakkale’de yaşadıkları güzel anları anlatırken, sunum ve fotoğraflarla seyircilere deneyimlerini gösterdi. Kısa film olarak ’Değişen yüzüyle Çanakkale’nin de gösterildiği gecede Çanakkale’ nin son bir yılda şehir yenilenmesiyle ve planlanmasıyla ilgili gösterdiği müthiş değişim aktarıldı. Gecenin bir de süprizi vardı, Kardeşkent Elçimiz Rıza Baysal, sahne alarak konuklara ‘Çanakkale İçinde’ türküsünü söyledi. Programa katılan Türklerin eşlik ettiği bu duygu dolu ve herkesçe bilinen şarkıyı Alman konuklar da beğeniyle dinledi.

Akşam sonunda konuklar birbirleriyle sohbet etme imkanı buldular. Konuklar kendilerine ikram edilen pide, lahmacun, börek ve poğaça yiyerek Türk lezzetlerinden tattılar, ayrıca girişte konuklara yine Türk kültürünü yansıtan lokum ve kolanya verildi. Ayrıca kendilerine Türk çayı ikram edildi. Gelen konuklar unutamayacakları bir gece yaşadılar.

Kardeşkent Elçisi Rıza Baysal: ‘Herşey istediğim şekilde oldu, benim için harika bir akşamdı, Türk-Alman dostluğunu  çok daha fazla pekiştirdiğimizi, güzel Çanakkale’ mizi ve Türk kültürünü çok iyi bir şekilde tanıttığımızı düşünüyorum, bana destek veren herkese çok teşekkür ediyorum’, şeklinde konuştu.

5. Deutsch-Türkischer Begegnungsabend
Am 17. Januar 2012 wurde in unserer Partnerstadt Osnabrück zum mittlerweile fünften Mal der Deutsch-Türkische Begegnungsabend vom neuen Städtebotschafter Rıza Baysal veranstaltet. Besonderer Gast des Abends war vor allem Atilla Aşçı, der als Begründer der Städtepartnerschaft zwischen Osnabrück und Çanakkale gilt und im Laufe der Jahre vieles zur Entwicklung der Partnerschaft beigetragen hat. Nachdem der Leiter des Städtepartnerschaftsbüros der Stadt Osnabrück, Jens Koopmann, die Gäste begrüßt hatte, stellte sich Rıza Baysal als neuer Städtebotschafter vor. Danach sang der Chor „Tonintakt“, ein Pop-Chor der Volkshochschule Osnabrück, türkische Lieder. Der Chor nahm im letzten Jahr am Chor-Festival in Çanakkale teil und konnte somit auch über diese Erlebnisse berichten. Begleitet wurde „Tonintakt“ von Ekrem Arın mit seiner türkischen Laute und Şura Koçbay mit ihrer Violine und ihrem Tamburin. Rıza Baysal präsentierte den Gästen einen Überblick über die Projekte, die im letzten Jahr durchgeführt wurden, und stellte dabei auch die neue Städtebotschafterin von Osnabrück in Çanakkale, Tuğba Sakınmaz, vor. Danach wurde der Kurzfilm „Çanakkale mit neuem Gesicht“ gezeigt. Zum Abschluss überraschte Rıza Baysal die Gäste, in dem er gemeinsam mit dem Chor ein Lied von Çanakkale sang. Nach dem Programm hatten die Gäste die Möglichkeit, sich gegenseitig auszutauschen. Den Gästen wurde Lokum, Kolonyağı, türkische Spezialitäten (Pide, Lahmacun, Poğaça, Börek) und türkischer Tee gereicht. Rıza Baysal sagte abschließend: „Ich freue mich, dass der Abend ein so schöner Erfolg war und dass wir meine schöne Heimatstadt Çanakkale und die türkische Kultur so gut präsentieren konnten“.