Anasayfa > SOSYAL YAŞAM > Kültürel ve Sosyal Mekanlar

Çanakkale Kent Müzesi Ve Arşivi...

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi Binasının Tarihçesi

Yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen yapının, ilk iki katının işlev ve mimari detayları ile 1800’lerin Çanakkale’sinin özgün sivil mimari örneklerinden olduğu, 3. katın ise Cumhuriyet döneminde (1930’larda) inşa edildiği değerlendirilmektedir. Tapu kayıtlarına göre yapının en eski maliki İstefani Sayano’dur. Yapı 1929’da Büyük Mübadele ile Girit Hanya’dan gelen Bigaki Hüseyin oğlu Salih Fuat Efendi’ye Vilayet Tefviz Komisyonu tarafından 800 liraya verilir. 1933 Yılında borcun ödenememesi üzerine bina Tirisyadi Hahmin’e satılır. 1936’da Mehmet Mahdumu Hüseyin’e (Erol), 1993 yılında da Taşçılar Şirketine satılır. 1936 yılından itibaren otel olarak kullanılan yapının daha önceleri ticarethane ve bir dönemde Askerlik Şubesi olarak kullanıldığı eski malikleri tarafından ifade edilmiştir.
46 yıl boyunca, 20 odalı “Emek Otel” olarak kullanılan yapının özgün izleri yok olmaya yüz tutmuşken, Çanakkale Belediyesince 2004 yılında satın alınır ve restore edilerek “Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi” olarak işlevlendirilir.

İçerik
Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nin; Giriş katı Eyüp Görgüler Süreli Sergi Salonu olarak işlevlendirilmiş, müze koordinesinde kent tarihi ve kültürüne yönelik sergi ve etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Belirli periyotlar ile Müzenin açıldığı günden bu güne kente dair konuların işlendiği sergiler kentliler ile buluşturulmaktadır.

Müze ikinci katı sabit sergi alanıdır.
Birinci salonda; Çanakkale Bölgesi mitolojisine ait öyküler, “Efsaneler” başlığı altında anlatılmaktadır. Antik ve Osmanlı dönemi panoları ise Arkeoloji ve tarih biliminin verileri üzerinden, 1915 Çanakkale savaşları panosunda ise savaş süresince yaşananlar, harp terminolojisi kullanılmadan dönemin tanıklarının hatıralarından aktarılmaktadır. Bilgi panoları dışında aynı bölümde bulunan nişlerde 1915 Çanakkale Savaşı’na ait objeler sergilenmektedir.

İkinci salonda; Ağırlıklı olarak anılar üzerinden, geçmişten günümüze kent ve kentte yaşam ile ilgili bilgi panoları, yerli ve yabancı pek çok seyyahın seyahatnamelerinden alıntılar ve akademisyenlerin kent üzerine yaptığı çalışmalardan oluşturulmuştur. Kentlilerin anıları ile birlikte bağışladığı objeler öyküleri ile ziyaretçilere sunulmaktadır.

Toplantı salonu Müze 3. katı olarak kullanılmaktadır. Müzemizce her hafta çarşamba günleri saat 18.00 19.00 saatleri arsında "Çarşamba" etkinlikleri adı ile etkinlikler düzenlenmektedir. Giriş katında yer alan süreli sergilere paralel olarak her çarşamba konferans, sohbet, panel ya da müzik dinletisi yapılmaktadır. Kent sohbetlerinde süreli sergilerin paralelindeki konuların yanı sıra kente dair konular konuşulmakta olup etkinlikler herkese açıktır. Müzik dinletilerinde ise kentin yetiştirdiği müzisyenlerin yanı sıra plak dinletileri de gerçekleştirilmektedir. Kent konferanslarında alanında uzman kişiler tarafından kentin bugünü ve dününe dair bilgiler kentliler ile paylaşılmaktadır. Belgesel gösterimlerinde kentte çekilmiş olan ya da kenti baz alan belgeseller paylaşılmaktadır. Toplantı Salonu’nda kente dair geçici sergiler de yapılmaktadır. Arşiv; Müze açıldığından bu güne çıkan yerel gazeteler depolanmaktadır. Müze sergilerinin hazırlanış sürecinde bu güne kadar gerçekleştirdiği röportajlar ve Çarşamba etkinlikleri kayıt altına alınmış bunun yanı sıra kent ile ilgili bilgisi olanların bilgilerini içeren röportajlarda Müze arşiv envanterine dahil edilmiştir. Sayın İbrahim Aksu’nun bağışladığı kitapların yanı sıra kentlilerin de kent ile ilgili olarak bağışladıkları kitaplar arşiv kütüphanesinde yer almaktadır. Arşiv, kent üzerine araştırma yapanlara hizmet vermekte olup kütüphane ve çalışma atölyeleri tüm kentlinin kullanımına açıktır.

Müze Projelerimiz; Kentimizdeki Müzeleri Geziyoruz ve Çocuk Gözüyle Kent olmak üzere 2 çocuk projesi gerçekleştirmektedir. Kentimizdeki Müzeleri Geziyoruz projesinde ilkokul 3. sınıf öğrencileri ile kentteki müzeler; Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi, Çanakkale Deniz Müzesi, Çanakkale Arkeoloji Müzesi, Çanakkale Seramik Müzesi müzemiz tarafından hazırlanmış gezi kitapçıkları ve müze uzmanları ile birlikte gezilmektedir. Çocuklarla müzeleri tanıştırmayı amaçlanan projede, Çanakkale Belediyesi Kültür Birimi koordinesinde sağlanan araç ve kumanyalar ile gezi gerçekleştirilmektedir.   Çocuk Gözüyle Kent projesi kapsamında dezavantajlı çocuk gruplar ile çalışılmaktadır. Proje kapsamında tarihi kent merkezli olmak üzere her yıl farklı mekanların da projeye dahil edilerek düzenlendiği gezilerde, mekanların hikayeleri paylaşılmış ve sonuç ürünleri oluşturulmuştur. Sonuç ürünleri farklı mekan ve süreler ile sergilenerek kentliler ile paylaşılmaktadır.Çanakkale Müzeler Buluşması; Kuruluşumuzun ilk yılında 18-24 Mayıs Müzeler haftası etkinlikleri kapsamında kent merkezinde yer alan müzelerin katılımı ve katkısı ile kapasite geliştirmek ve ortak projeler üretmek üzere koordine edilen ve gerçekleşen etkinlik, "Çanakkale Müzeler Buluşması" olarak  gelenekselleşmiştir. Müzeler buluşmasında ulusal ve uluslararası katılımcılar ile müzeler ve müzecilik üzerine her sene farklı bir başlık altında davet edilen konular ve yerel katılım ile gerçekleşmektedir.Müze, her ayki etkinliklerinin yer aldığı bültenleri e-posta aracılığı ile takipçileri ile paylaşırken sosyal medyanın en geniş katılımlı iletişim alanlarından olan Facebook aracılığı ile etkinlikler paylaşılmaktadır.

Açılış – Kapanış Saatleri
01 Eylül – 31 Mart:   09.00 - 17.00