Belediye Başkanı Sayın Ülgür GÖKHAN'ın Uğur MUMCU Anma Mesajı...

Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu’yu; cesur, ilkeli, dürüst gazetecilikten ödün vermeden, korkusuzca kullandığı kaleminin gücüyle sürdürdüğü onurlu yaşamını haince kurulan bir pusuda kaybetmesinin 22. yılında yine sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.

Sağlıklı bir toplumsal yapının temeli adalet ve demokrasi olgusudur. Toplumsal değerlerde bu olgular daima güçlü, daima ilerleyen ve daima yol gösterici olmalıdır. Adalet ve demokrasi duygularının yıpranması, artık bu kavramlara inancın kalmaması toplumların başına gelebilecek en kötü durumlardan biridir.

Bir de, adalet ve demokrasinin karanlığa hapsolmaması adına kalemiyle, aklıyla, sanatıyla ışık tutanlar vardır ki onlar, adaletin olmadığı ülkelerde fazla uzun bir hayat süremezler. Ya da yaşamları, işleri, ekmekleri sürekli tehdit altındadır. Çünkü yazdıkları, çizdikleri, söyledikleri ile ayağına bastıkları karanlık güçlerin soğuk nefesi sürekli enselerindedir.

Ülkemiz bu anlamda maalesef kötü bir karneye sahip, nice aydınlık ve özgürlük savaşçısını yitirdik hain pusularda. Ve o pusularda Muammer Aksoy’la, Uğur Mumcu’yla, Bahriye Üçok’la, Onat Kutlar’la, Metin Göktepe’yle, Hrant Dink'le barıştan, demokrasiden, aydınlıktan yana ne çok şeyi de birlikte yitirdik.

24 Ocak 1993’te katledilen gazeteci yazar Uğur Mumcu başta olmak üzere, suikastlar sonucu yaşamını yitiren tüm aydınların anısına düzenlenen 22. Adalet ve Demokrasi Haftasında yitirdiğimiz tüm aydınları ve yine 14 yıl önce bir 24 Ocak günü Diyarbakır Emniyet Müdürü iken makam aracında uğradığı alçak bir saldırı sonucunda hayatını kaybetmiş ve faili hala bulunamamış Gaffar Okkan’ı ölümlerinin yıldönümünde saygı ve özlem ile anıyorum.

Ülgür GÖKHAN