Tarihi Kentler Birliği Çanakkale Buluşmasında İkinci Gün…

Tarihi Kentler Birliği Çanakkale Buluşması’nın ikinci günü, ÇTSO Konferans Salonunda aynı zamanda buluşmanın da teması olan ‘Kültürel Mirasın Korunmasında Öncelikli Değer: Barış’ konulu panelle devam etti.

Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in oturum başkanlığını yaptığı panele konuşmacı olarak Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş ve Troia Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan katıldı.

Oturum Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, yapmış olduğu açılış konuşmasında bu yıl gerçekleşen ‘barış’ temalı buluşmanın günümüz koşullarıyla oldukça örtüştüğünü belirtti. Prof. Dr. Sözen, 2016 yılı programında ise kırsal miras konusunun ele alınacağını kaydetti.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve ekibine Çanakkale Buluşması kapsamında hazırlanan programdan ve misafirperverlikten dolayı teşekkür eden Sözen, Çanakkale’ye ilişkin yaptığı konuşmada da kentte sivil hareketin çok güçlü olduğunu belirtti. Prof. Dr. Sözen, Başkan Gökhan ile yaptıkları görüşmede mevcut belediye binasının Yeşil Yerel Yönetim Hizmet Binası ve Kültür Merkezi Projesinin tamamlanması ile birlikte sivil toplum kuruluşlarının hizmetine bırakılacağını öğrendiğini ve çok mutlu olduğunu belirterek, bunun kent için önemli olduğunun altını çizdi.

Panelin konuşmacılarından Troia Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Troia Antik Kentinin tarihinden başladığı sunumunda, Troia ve Çanakkale Savaşlarının kent belleğinde ve kültürel yaşamında bıraktığı izlerden söz etti.

Panelde konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, “Barışı sağlayacak olan insan, bizleriz” diyerek konuşmasına başladı. Kültürlerin yaşanabilmesi halinde barış içinde olunacağını ifade eden Başkan Gökhan, bu nedenle kültürel mirasın da çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Başkan Gökhan, yanlış planlamalar, rant odaklı düzenlemeler gibi insani etkenler, doğal afetler ve savaşların kültürel mirasın karşısındaki önemli tehdit unsurları olduğundan söz etti. Bu anlamda eğitimin çok önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Gökhan, “Kültürel birikimlerimizin hepimizin mirası olduğunu herkese hissettirmemiz lazım” diye konuştu. Somut mirasın yanı sıra, gelenek ve görenek gibi somut olmayan mirasın da önemli olduğunu söyleyen Başkan Gökhan, “Somut olmayan mirasımızı da korumamız ve yaşatmamız lazım. Eğer geçmişimizi iyi bilirsek, kim olduğumuzu iyi bilirsek, bu coğrafyadaki ortak değerlerimizi yaşatabilirsek, bunun bizim için çok önemli, pozitif sonuçları olur” dedi. Başkan Gökhan konuşmasını, Kaz Dağları gibi doğal mirasın da korunmasının çok önemli olduğuna değinerek tamamladı.

Başkan Gökhan’ın konuşmasının ardından, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş ise, dünya tarihindeki çeşitli savaşların kültürel değerlere verdiği zarar ve tahribatları çeşitli örneklerle açıklayan bir sunum gerçekleştirdi.

Konuklar, Kenti Beğeniyle Gezdi

Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL’ün çok sayıda üyesi, ÇTSO Konferans Salonu’ndaki panel ve öğle yemeğinin ardından, kent gezisine çıktı. Özgürlük Parkı’nın muhteşem boğaz manzarası eşliğinde başlayan gezi, Seramik Müzesi, Kordonboyu, Saat Kulesi, Çimenlik Kalesi, Kent Müzesi, Çarşı Caddesi, Aynalı Çarşı, Zafer Meydanı, Ece Ayhan Evi, Korfmann Kütüphanesi ve Barış Kordonu ile devam etti. Kente gelen konuklar, Çanakkale’yi ve burada yapılan çalışmaları oldukça beğendiklerini ifade ederek, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Tarihi Kentler Birliği Çanakkale Buluşması’nın ikinci gün etkinliği, birlikte yenen akşam yemeği ile birlikte son buldu. Yemekte bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı dolayısıyla bu yıl ki buluşmanın barış temasıyla Çanakkale’de yapılması konusunda Birliğe teklif götürdüklerini belirterek, teklifin kabul görmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Barış temasının, ülkenin bugünlerde içinde bulunduğu sıkıntılı sürece de denk geldiğini belirten Başkan Gökhan, “Biliyoruz ki, bu günler gelip geçicidir. Yine hep birlikte bu vatanda huzur ve barış içinde yaşamaya devam edeceğiz” diye konuştu. Tüm konuklara katılımları için teşekkür eden Başkan Gökhan, Çanakkale’nin kapılarının her zaman açık olduğunu da söyledi. Yemek, konukların sohbeti eşliğinde devam etti.

12.09.2015