T.C. Çanakkale Belediyesi

Karina Deniz Kültürü Merkezi, Bir Yılda 41 Bin Konuk Ağırladı


-
+
Karina Deniz Kültürü Merkezi, Bir Yılda 41 Bin Konuk Ağırladı


2021 Aralık ayında faaliyetine başlayan Çanakkale Belediyesi Karina Deniz Kültürü Merkezi, kentlilerin büyük beğenisini toplamaya devam ediyor. Merkezi ilk bir yılında yaklaşık 41 bin kişi ziyaret etti.

Kentlilere deniz kültürü ve çevre bilincini aşılamak, denizlerdeki biyoçeşitliliği göstermek, denizcilik malzemeleri hakkında bilgi vermek, akvaryumlarda deniz canlılarını yakından görme fırsatı sağlamak ve denizel temalı dönemsel sergilerle bilinçlendirme ve farkındalık oluşturmak amaçlı kurulan Karina Deniz Kültürü Merkezinin ilk bir yıllık faaliyetleri değerlendirildi. Başkanlık Toplantı Salonunda gerçekleşen değerlendirme sunumuna; Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcıları Handan Özyayla Kenar, Özleyiş Çetin ve İrfan Mutluay, Destek Hizmetleri Müdürü Meral Harput ile Karina Deniz Kültürü Merkezi Koordinatörü Abdullah Bayrak katıldı. Toplantıda, Başkan Gökhan'a Karina Deniz Kültürü Merkezinin bir yıllık faaliyetlerine ilişkin bilgilendirmede bulunulurken, aynı zamanda 29 Ekim tarihinde Merkezde gerçekleşen “Dardanelles99” sergisinden iki tablo da Başkan Gökhan'a Destek Hizmetleri Müdürü Meral Harput ile Karina Deniz Kültürü Merkezi Koordinatörü Abdullah Bayrak tarafından takdim edildi.

Kentliler Merkeze Büyük İlgi Gösterdi

2 Aralık 2021 tarihinde hizmete açılan Karina Deniz Kültürü Merkezi, ilk bir yılda oldukça ilgi görerek 41 bin 381 kişi tarafından ziyaret edildi. Kentteki 45 okulun da ziyaret ettiği Merkezde yaklaşık 7 bin öğrenci ağırlandı.

Özel Günler de Dolu Dolu Geçti

Karina Deniz Kültürü Merkezinde rutin ziyaretlerin dışında özel günler de oldukça dolu geçti. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında merkezde düzenlenen etkinliklere özellikle çocuklar yoğun ilgi gösterirken, düzenlenen spor parkur yarışlarının yanı sıra deniz kabuğu boyama, ahşap deniz canlıları boyama, plastik toplama ve çiçek dikme etkinliği gibi birbirinden renkli etkinliklerle katılımcılar keyifli vakit geçirdi.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramında ise deniz canlıları VR deneyimi, denizci düğümleri, sportif balıkçılık, kalıp baskı, rüzgar çanı başlıklı atölye çalışmalarının yanı sıra; Çanakkale'nin seramik balıkları, gençlik karinada boyalı balıklar, çömlekçi tornasında çanak gibi konu başlıklarıyla çalıştaylar gerçekleştirildi. “Soru Yorum?” söyleşi bölümünde de katılımcılar, merak ettikleri soruların yanıtlarını buldu.

5 Haziran Dünya Çevre Gününde Karina Deniz Kültürü Merkezinde düzenlenen birbirinden eğlenceli aktivitelere katılan minik kentliler, keyifli bir gün geçirdi. Ambalaj küçültme, taş boyama, fide dikimi, izcilik, survivor parkuru gibi hem eğlenip hem öğrenebilecekleri etkinliklerle buluşan çocuklar, aynı zamanda barınaktan gelen minik can dostlar ile de bir araya geldi.

20 Ekim 2022 tarihinde “Deniz Kirliliğine Karşı Hep Birlikte” sloganıyla Çanakkale Belediyesi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ortaklığında deniz kirliliğine karşı farkındalık etkinliği kapsamında ise, Karina Deniz Kültürü Merkezi'nin gezilmesi ile başlayan etkinlikte, ilk olarak minik öğrenciler ile bir araya gelen katılımcılar, öğrencilerin oyunlarına eşlik etti. Merkez binasını gezerek, buradaki çalışmalara ilişkin bilgi alan katılımcılar, ardından deniz kirliliğine dikkat çekmek amacı ile merkez bahçesine kurulan “Dijital Okyanus Tüneli”ni gezdi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramında da Cumhuriyet'imizin 99. kuruluş yıldönümü nedeni ile farklı ülkelerden 99 sanatçı ve tasarımcının illüstrasyon çalışmalarının sergilendiği “Dardanelles99” isimli Uluslararası Davetli İllüstrasyon Sergisi 29 Ekim 2022 Cumartesi günü Karina Deniz Kültürü Merkezi'nde ziyarete açıldı.

Merkezde Neler Var?

Karina Deniz Kültürü Merkezinde sportif balıkçılık, deniz gözlem alanı, çocuklar için oyunlaştırılmış aktiviteler gibi bir çok faaliyet yer alıyor.

Merkez, Çanakkale Boğazı ve bölgesinde yaşayan deniz canlılarının yanı sıra deniz altındaki tarihi batıklar ile çeşitli su altı zenginliklerini de gün yüzüne çıkararak, ziyaretçilerine sunuyor. 

Kapalı ve açık alan olmak üzere 2 bölümden oluşan merkezde; kapalı alan içerisinde akvaryum bölümü, alg üniteleri, Vr teknoloji bölümü, denizcilik bölümü, sergi ve koleksiyon bölümleri yer alıyor. Açık alanda ise sportif balıkçılık atölyeleri, çocuklar için oyunlaştırılmış aktiviteler, deniz temalı oyun parkı, Piri Reis haritası ve bilgilendirme panoları (rüzgarlar, balık türleri vb.) gibi faaliyet alanları bulunuyor.