T.C. Çanakkale Belediyesi

Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan'ın 5 Haziran Dünya Çevre Günü Mesajı


-
+
Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan'ın 5 Haziran Dünya Çevre Günü Mesajı


Kıymetli hemşerilerim;

1972 yılında Birleşmiş Milletlerin İsveç'te düzenlenen çevre konferansının yıldönümü, her sene Dünya Çevre Günü olarak kutlanmaktadır. Bu önemli günde, dünya genelinde çevrenin korunmasına yönelik farkındalık yaratılması hedeflenmektedir.

Milyarlarca yıldır sayısız canlının yuvası olan dünyamız, her bölgeye özel ve eşsiz bir doğa ile çevrelenmiştir. İnsanlıkla birlikte ortaya çıkan çevre kirliliği kavramı ise, günümüzün en önemli küresel konu başlıklarından biridir. Bugün, şehirden kırsala, gökyüzünden toprağa, yeraltından denizlere kadar her alanda var olan çevre kirliliğinin asıl sorumlusu insanlıktır. Kirli enerji kullanımı, sanayi faaliyetleri, geri dönüştürülemeyen malzeme kullanımının artışı, atık bertaraflarında özenli davranmama gibi etmenler ve doğaya verilen doğrudan veya dolaylı daha pek çok zararlar neticesinde çevre kirliliği çok ciddi boyutlara ulaşmıştır. Bu zararlar doğaya, doğada yaşayan tüm canlılara ve sorumlusu olan biz insanlara da kötü bir şekilde yansımaktadır ve kalıcı çözümler bulunmadığı takdirde de yansımaya devam edecektir.

Bu önemli farkındalık gününde, doğanın gerçekten oldukça cömert davrandığı güzel Çanakkale’mizde, uzun yıllardır çevre koruma bilinciyle hareket ettiğimizi bir kez daha yinelemek isterim. Bilindiği üzere Çanakkale Belediyesi olarak Atıksu Arıtma Tesislerimiz ile hem merkez hem de mücavir alanlarımızın atıksularını arıtıyor, bu çevreci hareketle plajlarımızda uzun yıllardır Mavi Bayrak'ın dalgalanmasına öncülük ediyoruz. Merkez Atıksu Arıtma Tesisimizden çıkan çamuru güneş enerjisi ile kurutuyor, yine Merkez Atıksu Arıtma Tesisimizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi kurduğumuz GES aracılığıyla güneşten temin ediyoruz. Temiz enerji ile kurduğumuz tüm bu yatırımlarımızı üretimle birleştiriyor, Atıksu Arıtma Tesisimizin bahçe alanı başta olmak üzere kentin çeşitli noktalarında atalık bitkilerimizi yetiştiriyoruz. Tohum Sandığımızda uzun yıllardır yerel tohumlarımızı geliştiriyor, bu tohumlardan oluşan fidelerimizi kentlilerimizle paylaşıyoruz. Doğayı korumak adına çevreci ve doğal uygulamalar ilk önceliğimiz oluyor her zaman.

Bu bilincin yayılması, küresel ölçekte olması ve sürdürülebilirliğin artık evrensel bir hayat felsefesi olması ise temennimdir. Kaldı ki bu dünya bizlerden sonra da yine pek çok canlının yuvası, evi olmaya devam edecektir. Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak ise hepimizin sorumluluğundadır. Dolayısıyla bu sorumluluk toplumsal ve bireysel olarak kabul görmeli ve çevre koruma bilincini yaygınlaştırmaya yönelik adımlar sıklaştırılmalıdır. Küçük ve önemsiz gördüğümüz bir çöpü yere atmaktan imtina ederek, atıklarımızı ayrıştırarak, arabamızı haftanın iki günü bile kullanmayarak, inanın çok büyük fark oluşturabiliriz.

5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla, yaşam kaynağımız olan çevremizin, doğamızın sürdürülebilirliği adına küresel ölçekte hareket edilmesini, kirlilik ve doğa tahripleriyle mücadelenin devam etmesini, dünyanın hem bizi hem de gelecek nesilleri çok daha uzun yıllar olanca güzelliğiyle kucaklayabilmesini temenni ediyor; herkese temiz bir çevrede sağlıklı, mutlu günler diliyorum.

Saygılarımla

Ülgür GÖKHAN

Çanakkale Belediye Başkanı