T.C. Çanakkale Belediyesi

5 Haziran Dünya Çevre Günü, Etkinlikler ile Kutlanıyor


-
+
5 Haziran Dünya Çevre Günü, Etkinlikler ile Kutlanıyor


Çevre kirliliğine dikkat çekmek ve çevre koruma bilincinin yaygınlaşmasını sağlamak adına önemli bir farkındalık günü olan 5 Haziran Dünya Çevre Günü, Çanakkale'de çeşitli etkinlikler ile kutlanmaya başladı.

1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansından bu yana kutlanan 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen tören ile başladı. Belediye Başkan Vekili İrfan Mutluay başta olmak üzere il müdürleri, kurum ve kuruluşların temsilcilerinin de katıldığı program kapsamında Atatürk Anıtına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün çelengi sunulurken, program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Bekir Çelen'in günün anlam ve önemine ilişkin konuşması ile Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören sona erdi.

Karina'da Renkli Etkinlikler Gerçekleşti

5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Karina Deniz Kültürü Merkezinde de bir dizi etkinlik gerçekleşti. Burada, minik kentliler için survivor parkuru, Can dostlar standı, çocuklar için çamur çarkı, bez çanta boyama, atık ambalaj küçültme, bitkisel atık yağ ve atık pil toplama gibi etkinlikler düzenlendi.

Düzenlenen etkinliğe Belediye Başkan Vekili İrfan Mutluay katılarak ''Okullar Arası Bitkisel Atık Yağları Toplama Yarışması''nda dereceye giren 1. Çanakkale Anadolu Lisesi, 2. Çanakkale Koleji, 3. Çanakkale Belediyesi Atam Kreş, 4. Çanakkale Tacettin Aslan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 5. Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Ödüllü Atık Pil Toplama Kampanyası kapsamında dereceye giren 1. Çanakkale Ömer Mart Ortaokulu, 2. Çanakkale Turgut Reis Ortaokulu ve 3. Çanakkale Cevatpaşa Ortaokulu'na ödüllerini takdim etti.

Renkli etkinliklere katılan minikler, keyifli bir gün geçirme ve çevre koruma bilincine ilişkin önemli bilgiler edinme fırsatı buldu.

Yat Limanında Deniz Temizliği Gerçekleştirildi

Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Çanakkale Belediyesi Yat Limanında deniz temizliği ve Türk Denizcisi Sadun Boro'yu anma programı düzenlendi.  Etkinliğe Belediye Başkan Vekili İrfan Mutluay ve davetliler katıldı. Etkinlik kapsamında ilk olarak dalgıçlar denize dalarak dip temizliği gerçekleştirdi. Ardından Boro'yu anma etkinliğine geçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan etkinlikte bir konuşma yapan Mutluay; “Çevre günü dolayısı ile düzenlediğimiz çeşitli etkinlikler ile çevre duyarlılığı konusunda bir farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Biraz önce arkadaşlarımız denize daldılar ve deniz dibinden atık toplamaya başladılar. O çıkarılan atıkları Yat Limanımızın önünde sergileyeceğiz” dedi. 

Dünyadaki teknolojik gelişmeler doğrultusunda çevre kirliliğinin de arttığını ifade eden Mutluay, “Sanayi devrimi ile birlikte insanlığın doğayla mücadelesi farlı bir boyuta taşındı. Gerçekten milyonlarca yıl kirlenmeyen dünya, birden hızlı bir şekilde kirlenmeye başladı. Topraklarımız, akarsularımız, göllerimiz ve denizlerimiz bu kirlilikten nasibini aldı. Ne yazık ki bu kirlilik insanlar eli ile yapılıyor. Artık geldiğimiz dönemde dünya büyük sinyaller veriyor. Kuraklık her geçen gün artıyor. Küresel ısınma ile iklim değişikliklerini daha sık yaşamaya başladık. Geçtiğimiz iki yıl önce Marmara'da büyük bir müsilaj sorunu yaşadık. Müsilajın ana nedeni; evsel, endüstriyel ve tarımsal atıklar. Yani azot ve fosfor yükü, denizlerimizdeki canlıları tehdit eder hale geldi. Peki bu konuda ne yapmamız gerekiyor? Artık vahşice doğayı tehdit altında bırakmaktan kaçınmamız gerekiyor. Mutlaka atık tesislerimizin sayısını arttırmamız gerekiyor. Doğanın bir sınırı olduğunu bilmek zorundayız.  Bu nedenle çevre duyarlılığı çalışmalarının eğitim süreçlerinde mutlaka verilmesi gerektiğini düşünüyorum. 3-6 yaşından itibaren başlayan eğitim süreci ile birlikte gelecek kuşaklara bunu aşılamamız gerekiyor. Çevreyi korumak ve daha sağlıklı bir çevrede yaşamak amacı ile Çanakkale Belediyesi olarak gerek katı atık arıtma, gerekse atık su arıtma ve diğer tesislerimiz ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. 

Mutluay'ın ardından etkinlik, Yat Limanından toplanan atıkların sergilenmesi ile sona erdi.


Çanakkale Belediyesi tarafından Çevre Günü kapsamında 8 ve 9 Haziran tarihlerinde de etkinlikler düzenlenecek olup, program şu şekildedir;


8 Haziran 2023 Perşembe / 10.00 / Güzelyalı Halk Plajı

  • Kıyı Temizliği Etkinliği
  • Dalgıç Bilge Çingigiray'ın Dalış Etkinliği
  • ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Çanakkale Boğazı Deniz Ekosistemi Video ve Görsel Gösterimi
  • Çanakkale'nin Endemik Kuşları Sergisi

Güzelyalı Piknik Alanı

  • Aromatik Bitkiler Dikimi

8 Haziran Perşembe günü saat 09.00'da Belediye önünden etkinlik alanına otobüs kalkacaktır.




9 Haziran 2023 Cuma / 14.00-20.00 / 17 Burda AVM

  • Atık Toplama Ekipmanları Sergisi
  • Atık Ambalaj Küçültme Etkinliği
  • Çanakkale'nin Endemik Kuşları Sergisi
  • Zumba, Dans ve Aerobik Etkinliği
  • Yüz Boyama ve Ebruli Etkinliği
  • Çamur Çark Standı
  • ÇABİS Bisiklet Standı


Etkinliklere tüm kentlilerimiz davetlidir.