Çanakkale İklim Değişikliği Eylem Planı Tanıtım Toplantısı Gerçekleşti

Çanakkale İklim Değişikliği Eylem Planı Tanıtım Toplantısı Gerçekleşti


-
+
Çanakkale İklim Değişikliği Eylem Planı Tanıtım Toplantısı Gerçekleşti


Çanakkale Belediyesi ev sahipliğinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TÜBİTAK MAM'ın katkılarıyla “Çanakkale İklim Değişikliği Eylem Planı Tanıtım Toplantısı” gerçekleştirildi.

Çanakkale Belediyesi Nikah Salonunda 5 Aralık 2024 Perşembe günü gerçekleştirilen toplantıya; Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arda Aydın, Çanakkale Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Abdullah Borca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Uzmanı Neslihan Ağartan, TÜBİTAK MAM İklim ve Yaşam Bilimleri Başkan Yardımcılığı Başuzman Araştırmacı Dr. Ece Gizem Çakmak ve Kıdemli Uzman Araştırmacı Dr. Tuğba Doğan Güzel, protokol mensupları, akademisyenler, kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve hemşehriler katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Çanakkale Belediyesinin çevre yatırımlarına her zaman büyük önem verdiğini belirterek, “Çok yakın zamanda Marmara'da ciddi bir müsilaj sorunu yaşadık. Bu konuda birçok toplantıya ve çalışmaya katıldık. Bunların hepsi aslında, zamanında yapılamayan çevre yatırımlarıyla da ilgili. Çanakkale Belediyesi olarak çevre yatırımlarına her zaman büyük önem verdik. İki tane ileri biyolojik arıtma tesisimiz bulunuyor. İleri biyolojik olması son derece önemli. Marmara Denizi'nin etrafındaki illerde, büyük şehirlerde, özellikle İstanbul'da bütün tesisler ileri biyolojik olabilse ve o yüksek maliyetli çevre yatırımları zamanında yapılmış olsa belki böyle bir müsilaj sorunu yaşanmazdı. Çünkü Marmara Denizi'mizin ölmesi demek ekonomik, sosyal birçok açıdan bütün bölgeyi, bütün coğrafyayı etkileyen çok önemli bir olay” diye konuştu.

“Ekosistem Hakkını Önemsiyoruz”

Başkan Erkek, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Biz Çanakkale'de doğal güzelliklerimizi, tarihimizi, kültürümüzü, kaynaklarımızı korumak için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Kazdağları da bunlardan biri. Kazdağları yalnızca yerel bir ekosistem değil, büyük bir coğrafyayı etkileyen önemli bir ekosistem. Her konuşmamda vurguladığım gibi şunu unutmamak gerekiyor; dünyada ekosistem hakkı diye bir hak var. Ve bu hak gelecek nesillerin, daha doğmamış kuşakların hakkı. Biz bu hakkı gasp edemeyiz, bu hakka zarar veremeyiz. Çünkü, gelecek nesillerin sağlıkı, temiz bir dünyada doğup büyüme hakları var. O yüzden bu çalışmaları çok çok önemsiyoruz. 

Önümüzdeki süreçte de Çanakkale'de su kaynaklarımızı, ormanlarımızı, tarım arazilerimizi, doğamızı mutlaka hep birlikte tüm kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları olarak korumamız gerekiyor. Çanakkale çok önemli bir tarım ve orman ili. Bu açıdan çok şanslıyız. Her zaman söylediğim gibi dünyanın en güzel şehrinde yaşıyoruz. En temel görevimiz de bu müstesna coğrafyayı, bu güzel şehri gözümüz gibi korumak olmalı. 

Kazdağlarının tamamı milli park olmalı. Boğazımızı, kıyılarımızı, Marmara Denizi'mizi çok iyi korumalıyız. Bu yüzden Çanakkale, Yalova ve Tekirdağ illerini kapsayan bu İklim Değişikliği Eylem Planı çalışmaları ve sonucunda hazırlanacak rapor doğrultusunda bizler de çalışmalarımızı ciddi bir şekilde yürüteceğiz.”

Başkan Erkek konuşmasını, İklim Değişikliği Eylem Planı'nda emeği bulunanlara teşekkürlerini ileterek noktaladı. 

Başkan Erkek'in ardından sırasıyla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Uzmanı Neslihan Ağartan,TÜBİTAK MAM İklim ve Yaşam Bilimleri Başkan Yardımcılığı Kıdemli Uzman Araştırmacı Dr. Tuğba Doğan Güzel ve Belediye İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Aysun Kavcar sunumlarını gerçekleştirdi.

Sunumlarda ana fikir olarak; gelecek nesillere daha yaşanabilir, daha sağlıklı ve daha güvenli bir Çanakkale bırakabilme sorumluluğu hatırlatıldı. Bu sorumluluğu yerine getirme yolundaki en büyük adımlardan birisinin de Çanakkale İklim Değişikliği Eylem Planı olduğuna dikkat çekildi. Planda ise, çevresel sürdürülebilirlik, yeşil enerji ve ekosistemi koruma gibi konularda stratejik hedefler belirlenerek Çanakkale'yi iklim değişikliği ile mücadelede öncü şehir haline getirmenin önemine değinildi.

Toplantının sonunda Çanakkale Belediye Başkan Yardımcıları Z. Özleyiş Çetin ve Emrah Eroğlu tarafından konuşmacılara hediye takdiminde bulunuldu.