Adres:
Cevatpaşa Mahallesi Kaya Sokak 33-35 Müstahkem Mevkii Er Hamamı
Telefon:
0 286 211 01 30
Görevli Personel:
Yeşim Çanlıoğulları - Ofis Personeli
Emre Erdoğan - Ofis Personeli
Erşan Demiroğlu - Ofis Personeli
Gürcan Altıntepe - Ofis Personeli
Sinem Kınay - Seramik Sanatçısı
Burak Çiftçi - Seramik Sanatçısı
Bina Hakkında:
Bina, Hicri 1322-Miladi 1906 yılında Müstahkem Mevki Komutanlığı Er Hamamı olarak inşa edilir. 1919 yılında gerçekleşen İngiliz işgali sırasında çekilen fotoğraflar ve eldeki diğer fotoğraflar ile mimari izlerinden Cumhuriyet'in ilk yıllarında binaya müdahaleler ve ilaveler yapıldığı düşünülmektedir. 1940'lara kadar geleneksel yöntemlerle işletilen hamamda sonraki yıllarda kazan eklenerek kaloriferli ısıtma sistemine geçilmiştir. Hamam, askerlerin yanı sıra 1950-60'lı yıllarda yatılı okuyan öğrencilere de hizmet vermiştir.
Ne Zamandır Hizmet Veriyor?
2000'li yılların başında Çanakkale Boğaz Komutanlığı, Tarihi Er Hamamı'nı Seramik Müzesi olarak kullanılmak üzere Çanakkale Belediyesi'ne devrini gerçekleştirdi. Uzun süredir kullanılmayan hamamın yeniden işlevsel hale getirilerek müzeye çevrilmesi için rölöve ve restitüsyon projeleri hazırlanarak gerekli yasal onayların alınması ile restorasyon çalışmaları başlatıldıktan sonra bina bugünkü halini aldı.
Faaliyetleri Nelerdir?
Müzenin ikinci katında; Süreli Sergi Salonu olarak kullanılan mekanda her yıl için önceden hazırlanan program üzerinden periyodik sergiler düzenlenmektedir. Farklı koleksiyonlarda yer alan Çanakkale seramiklerinin yanı sıra günümüz seramik sanat ve zanaatkarlarının ürünleri, seramik/pişmiş toprak tarihi ve üslupları üzerine farklı sanat/tasarım ürünleri ile hazırlanan sergilere yer verilmektedir.
Müzenin Bölümleri ve Kalıcı Sergiler:
Bahçe tarafındaki giriş kapısından müzeye girildiğinde küçük bir toplantı salonu ve hol ziyaretçinin karşılanma noktası olmaktadır. Müzenin yine bahçeye açılan bir bölümü, restorasyon/konservasyon ve çanlı performans atölyesine ayrılmıştır.
Müzenin arka kapısından girildiğinde ise; farklı koleksiyonlarda yer alan Çanakkale seramiklerinin yanı sıra günümüz seramik sanat ve zanaatkarlarının ürünleri, seramik/pişmiş toprak tarihi ve üslupları üzerine farklı sanat/tasarım ürünleri ile hazırlanan sergilere kalıcı olarak yer verilmektedir.
Ne Zaman-Nasıl Ziyaret Edilebilir?
01 Eylül – 31 Mart: 09.00-17.00
01 Nisan – 31 Ağustos: 10.00-19.00
Müze; pazartesi günleri haricinde belirtilen saatlerde ücretsiz olarak ziyaret edilebilmekte ve bu saatlerde veya dışında; ilgilenen herkes duyurulan etkinliklere yine ücretsiz olarak katılabilmektedir.