Çanakkale Belediyesinin çevre ve doğaya yönelik en önemli projelerinden biri olan ve 2017 yılında faaliyete başlayan Tohum Sandığı'nda yerli tohumlarımız toplanıp saklanmakta ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
Binlerce yıllık bilgi ve deneyime sahip, en iyiyi üretme çabasında olan çiftçilerimizin bu birikimlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için ata tohumlarının envanterinin oluşturulması, toplanması ve korunması amaçları ile İsmetpaşa Mahallesi Metin Oktay Caddesi No:45'te bulunan ve Çanakkale'nin ilk su deposu olarak kullanılmış tarihi yapı restore edilmiş, Tohum Sandığı projesiyle yeniden hayat kazanmıştır.
Açıldığı günden beri amaçları doğrultusunda hareket eden merkez, üretim bahçesinde yüzlerce genç ve çocuğa İyi Tarım ve Ata Tohumları ile ilgili uygulamalı eğitim ve bilgilendirme çalışmaları sunmuştur. Çalışmalar kent merkezinden başlatılmış olmakla birlikte, proje alanı dışına da yaygınlaştırılarak daha fazla kentliye ulaşılması hedeflenmektedir.
Tohum Sandığı Projesinde temel hedef; Biyolojik ve Ekolojik olarak yöremize uyumlu, nesilden nesile geçmiş olan yerel tohumlarımızı kaybolmadan gelecek nesillere aktarmaktır. Bu doğrultuda çalışmaların yürütüldüğü; bir sunum odası, bir toplantı odası ve tohumların sergilendiği bir odanın yer aldığı Tohum Sandığı binasının geçmişi 1900'lere dayanmaktadır. Kent Merkezine su sağlayan su deposu restore edilerek İdari Bina olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bahçede ise yine 1900'lü yıllardan kalma tarihi su kuyusu ile bahçedeki yerel sebze çeşitleri sulanmaktadır. Damla sulama sistemiyle bezenmiş bir alanda tohumlar çoğaltılarak korumaya alınmaktadır.
155 dekar alanda yetiştirilen birçok yerel çeşidin; mevsimlik sebze çeşitleri ve tahıllar olmak üzere ekim ve dikim planlaması yapılmıştır. Bu üretim planlamasının büyük bir kısmı İyi Tarım Uygulaması ile gerçekleşmektedir. Böylece hem tohumluk elde edilmesi sağlanmakta hem de iyi tarım uygulama yönetmeliğine uygun ürünler elde edilmektedir.
Köy muhtarları, Yerel Tohum üretimleri yapan çiftçiler, tarım kooperatifleri ve çeşitli sivil toplum örgütleri ile birlikte ata tohumlarına erişim sağlanmaktadır. Bugün yerel karpuz, kavun, domates, biber, patlıcan, bamya, börülce, mısır, yerfıstığı, kadife çiçeği, karakılçık buğdayı gibi bu yöreye özgü 30 çeşit sebze, 6 çeşit hububat ve 4 çeşit çiçek üretimi yapılmaktadır. Ürün çeşitliliğinin artması ise temel hedeftir.
İyi Tarım Uygulamalarının geliştirilmesine yönelik günün bilgi ve mühendisliği kapsamında üretici ve tüketiciler merkezimizde bir araya gelmekte, kapasite geliştirme ve bilgi edinme faaliyetleri yürütmektedir. Bu çalışmalar sonucu örgütlü veya örgütsüz olan yerel üreticilerimizi bir çatı altında toplamak ve yerel tarım politikalarının oluşturulduğu bir merkez haline gelmek projemizin en önemli beklenen sonuçlarından biridir.
Tohum Sandığının yıllar içerisinde görmüş olduğu yoğun ilgi ile kuruluş yıllarında yaklaşık 15 olan çeşit sayısı bugün 100'lere ulaşmıştır. Çeşit sayısının arttırılması adına da Yerel Tohum Takas Şenlikleri düzenlenmektedir. Ayrıca ülke çapında düzenlenen Yerel Tohum Takas Şenliklerine de katılım sağlanmaktadır. Bu yıl, Covid-19 salgın hastalığı nedeniyle geleneksel hale getirdiğimiz Tohum Takas Şenliğimizi düzenleyemesek de Atalık Tohumlardan üretilen fide ve tohumlarımız bireysel ziyaret kapsamında kentlilerimizle buluşturulmuştur. Yerel tohum dernekleri ve merkezleri, çevreci grup ve dernekler, doğaseverler, amatör bahçıvanlar ile bütün yerel tohum üreticileri ve en önemlisi doğal beslenmeyi önemseyen kentlilerin de desteği ile Tohum Sandığı ve burada yürütülen çalışmalar giderek gelişmektedir.
Telefon: 0 286 214 39 35
Facebook: www.facebook.com/tohumsandigi/