Sayfa yükleniyor

HABERLER

Ara

Çanakkale Heyeti, “Geleceğin Akıllı Şehirleri için Ortaklık Projesi” Kapsamında İspanya'nın Tarragona Kentinde İncelemelerde Bulundu


Çanakkale Heyeti, “Geleceğin Akıllı Şehirleri için Ortaklık Projesi” Kapsamında İspanya'nın Tarragona Kentinde İncelemelerde Bulundu

Çanakkale Belediyesi'nin hibe faydalanıcısı olarak İspanya Tarragona Belediyesi, Tarragona Akıllı Şehir Platformu ve Türkiye Bilişim Vakfı ile ortaklaşa yürüttüğü Geleceğin Akıllı Şehirleri için Ortaklık Projesi kapsamında Çanakkale heyeti, 7-12 Temmuz 2019 tarihleri arasında İspanya'nın Tarragona kentinde ‘Akıllı Şehir' teması hakkında detaylı incelemelerde bulundu.

Çanakkale Belediyesi ve Tarragona Belediyesi arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, Tarragona örneğinden hareketle Akıllı Şehir Platformu'nun hayata geçirilmesi, her iki şehrin ileri düzey akıllı şehir dönüşümünü daha da ileriye taşımak üzere uzun vadeli işbirliği yapılması ve ortak projeler tasarlanması gibi hedeflere sahip projenin ilk faaliyeti olan Açılış Toplantısı 12 Mart 2019 tarihinde Çanakkale'de gerçekleştirilmişti.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Çanakkale Belediyesi yetkililerinin yanı sıra, Tarragona Belediye Başkan Yardımcısı Begoña Floría, Tarragona Akıllı Kent Platformu Genel Müdürü Gustavo Cuadrado, Türkiye Bilişim Vakfı ve Kale Grubu Temsilcileri, Çanakkale'den kurum ve kuruluş temsilcileri, Üniversite öğretim üyeleri, mahalle muhtarları, odalar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılmış olduğu Çanakkale'deki açılış toplantısında akıllı şehir kavramı, akıllı şehir uygulamalarının faydaları gibi konularda bilgi paylaşımları gerçekleştirilmiş, Tarragona heyeti de kapsamlı kent gezisi gerçekleştirme fırsatı bulmuştu.

Projenin ikinci faaliyeti olan Tarragona (İspanya) Tematik Alan Çalıştayı ise, 7-12 Temmuz 2019 tarihlerinde, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Birim Müdürleri, ilgili Belediye çalışanları ve Proje ekibi ile Eş Başvuru sahibi olan Türkiye Bilişim Vakfı yetkililerinin yer aldığı 20 kişilik bir heyet ile Tarragona'da gerçekleşti.

İlk Ziyaret, Başkan Ricoma'ya…

Heyet, sürdürülebilir kentlerin oluşmasında teknoloji aracılığı ile etkili, ekonomik hizmetlerin üretilmesine katkı sunan akıllı kent uygulamalarını yerinde görmek ve dönüşüm süreci hakkında bilgi edinmek için Tarragona kenti ile yürütülen projenin teknik inceleme gezisine, Belediye Başkanlığı görevine yeni seçilen Pau Ricoma'yı ziyaret ederek başladı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, projenin kapsamı ve detaylarına ilişkin karşılıklı görüşme gerçekleştirdiği Başkan Ricoma'ya ayrıca ziyaretin anısına hediye takdiminde de bulundu.

Geçmiş ve Gelecek Bir Arada

Heyetin teknik gezisi eski bir tütün fabrikasından dönüştürülen Telefonica Açık Gelecek Ofisi ile devam etti. Eski yapıya modern yaklaşımla yeniden hayat verilen bu mekanda, kentin sosyo-ekonomik gelişimini ve yaşam kalitesini arttırmak amacıyla özel sektörle birlikte oluşturulan yapıda sektörün ihtiyaç duyduğu ara eleman oryantasyonlarının yapıldığı bilgileri heyetle paylaşıldı.

Çanakkale heyeti Tarragona'da su, turizm, akıllı miras, hareketlilik, aydınlatma gibi farklı ancak sosyal hayatın bileşeni olan çeşitli konularda örnek çalışma incelemeleri gerçekleştirdi. Heyet, turistlerin kentte daha uzun kalmalarını sağlamak, Tarragona'da yaşamı daha kaliteli kılmak gibi hedefler doğrultusunda hazırlanan Open Data (Açık Veri) Stratejik Plan ve örnekleri de inceleme fırsatı buldu.

“Akıllı Şehir” Uygulamalarında Teknoloji Başrolde

Tarragona'daki Universitat Rovira Virgili isimli üniversitenin teknoloji kampusunu de gezen Çanakkale heyeti, Yenilik ve Bilgi Transferi, Akıllı Sağlık, Akıllı Robotik ve Vizyon, Bilgisayar Destekli Sürdürülebilir Proses Mühendisliği, Kriptografi ve İstatistiksel Gizlilik, Kaynak Öğrenme ve Araştırma Merkezi, Bilimsel ve Teknik Kaynaklar Servisi sunumları ile sürdürülebilir kentsel gelişmede insan odaklı akıllı uygulamaları değerlendirme fırsatı buldu.

Ortak Değerler Konuşuldu

Şehir eşleştirme programı kapsamında yürütülen proje kapsamında Tarragona Ticaret Odasını da ziyaret eden heyet, seçilen ilk kadın meclis başkanı ve ekibi ile ortak kentsel değerleri, turizm, liman, üniversite, tarihi miras ve tarım başlıkları üzerinden değerlendirdi.

Heyet, Barcelona'da da İncelemelerde Bulundu

Temeli, sürdürülebilir ve sağlıklı kentler için yaşam kalitesini yükseltmek olan akıllı şehir kavramı kapsamında Barcelona'da da incelemelerde bulunan Çanakkale heyeti, burada yerel yönetim ve özel sektörün katı atık, ulaşım, yenilenebilir enerji gibi temel alanlarda ürettikleri çözümleri ve tekstil fabrikalarının bulunduğu alanda 70'li yıllarda başlayan kentsel yenileme sürecinin sonuçlarını inceleme imkanı buldu. Atıl fabrikaların günümüzde tasarım, yenilenebilir enerji, sağlık, görsel ve bilgi teknoloji binalarına dönüşme süreçleri hakkında bilgiler alındı.

Kamu ve özel sektör birlikteliği ile oluşturulmuş Telefonica Barcelona 5G Laboratuvarını da inceleyen heyet burada, bilişim teknolojileri ile ilgilenen girişimciler ve şirketlerin desteklendiği, ortak projelerin ortaya konduğu bilgilerini edindi.

Heyetin son olarak, inovasyon sürecini tüm paydaşları ile şekillendirmiş olan Tarragona Limanını da ziyaret ederek, proje kapsamındaki teknik inceleme gezisini noktaladı. Gezi boyunca uygulamalara ilişkin bilgiler alan heyet aynı zamanda Çanakkale'yi de tanıtma imkanı buldu.

Başkan Gökhan, Tarragona Radyosunda…

Tarragona ziyareti kapsamında Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ayrıca, Tarragona kent radyolarından biri olan Radio Ciutat Tarragona'nın konuğu oldu. Programda hem Çanakkale'yi anlatan hem de projeye ilişkin bilgiler veren Başkan Gökhan, iki kentin de ortak vizyonlarından birinin turizm olduğuna ve her iki kentin de değerleri ile UNESCO Tarihi Miras Listesinde bulunduğunun altını çizdi.

Projenin amaç ve hedefleri kapsamında, Çanakkale heyetinin Tarragona ziyareti sonrasında iki kent ve kentin aktörleri arasında sürdürülebilir ilişkiler kurulması açısından bir Proje Geliştirme Çalıştayı yapılması ve buna ilişkin rapor hazırlanması hedefleniyor.


Proje Hakkında;

Geleceğin Akıllı Şehirleri için Ortaklık Projesi, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülen “Türkiye ve Avrupa Birliği Arasında Şehir Eşleştirme Hibe Programı” kapsamında yürütülmektedir. Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), Vilayetler Birliği (VB) ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü programın üç kilit paydaşını oluşturmaktadır. Programın ana yararlanıcısı olan Avrupa Birliği Başkanlığı ile birlikte bu üç kilit paydaş kurum, ülkemizde gerçekleştirilen şehir eşleştirme faaliyetlerinde kamuyu temsilen rol oynayan aktörler olma niteliği taşımaktadır. Proje, ilgili program kapsamında Türkiye de yürütülen 23 projeden biridir ve proje bütçesinin %90'ı hibedir. 




17.07.2019 16:38