Çanakkale'nin tek içme ve kullanma suyu kaynağının yer aldığı Kirazlı Atikhisar Havzası'nda yürütülen metalik madencilik faaliyetlerinin bölgede yarattığı büyük zarara karşı tek ses olmak için bölgede Su Hakkı Nöbeti başlıyor.
Geçtiğimiz hafta Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği ile Çanakkale Belediyesi ortaklığında düzenlenen geniş katılımlı etkinliğin ardından, havzada yürütülen madencilik faaliyetlerinin başta ağaçlar ve bölgedeki canlıların yaşamlarına verdiği zarar ile bölgenin tek içme suyuna yönelik oluşturduğu tehdide karşı Çanakkale tek ses oldu.
Bu kapsamda, Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi tarafından, bugünden itibaren Su Hakkı Nöbeti başlatıldı. Konuya ilişkin bilgilendirmede bulunmak üzere Truva Atı önünde düzenlenen basın açıklamasına ise, Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Turan Ünüvar, M. İrfan Mutluay, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kentliler katıldı.
Açıklamada, “Anayasanın 56. Maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak, sağlıklı bir çevrede yaşamanın her yurttaşın hakkı olduğunu, sağlıklı çevreyi korumanın bize verilmiş bir ödev olduğunu biliyor ve direnişimizi sürdürüyoruz. Sağlıklı suya erişim hakkımız gasp edilemez, elimizden alınamaz, Bin Pınarlı İda birkaç kişinin keyfi için yok edilemez. İki gündür sahaya yaptığımız ziyarette artık kendi toprağımıza ayak basabilmek için kapıda bekletiliyoruz, izin bekliyoruz ve uyarı alıyoruz. Bu topraklar yüzyıllardır bizim. Taleplerimiz açık ve nettir. Sağlıklı yaşam hakkımız, sağlıklı suya erişim hakkımız engellenemez. Engellemeye açık düzenleme yapılamaz, yasalar ülkemizde yatırım yapmak isteyen şirketlerin taleplerine göre belirlenemez. Maden yasası ile ilgili düzenlemeler acilen yapılmalıdır. Ekolojik saldırıların tavan yaptığı bir dönemde şirketle vatandaş karşı karşıya bırakılıyor, milletvekilleri tatil yapıyor. TBMM acilen toplanmalı, yaşamdan yana kararlar almalı ve bunu uygulamaya geçirmelidir. Kazdağı ve yöresindeki ruhsatlar iptal edilmelidir. Şu an tahrip edilen, katledilen alanla ilgili tüm sorumlular hesap vermelidir. Lapseki Şahinli’de işletilmekte olan maden sahası hızla genişlemektedir. Lapseki, Çardak ve Umurbey’in içme ve kullanma sularını tehdit etmektedir. Bu saha ile ilgili tarafsız denetleyici firmalardan acilen raporlar istenmelidir. Yöre halkının ve maden sahasında çalışanların sağlık durumlarının tespiti yapılmalıdır. Bu su yaşam içindir, öyle kalacaktır, öyle kalması için tüm gücümüzle direneceğiz. Bugünden itibaren Kirazlı Balaban’da Su Hakkı Nöbetimizi başlatıyoruz. Çanakkale halkını ve Türkiye’yi suyuna sahip çıkmaya çağırıyoruz” dendi.