Yer üstündeki zenginliklerin yanı sıra, yer altında da bulunan sayısız cevherin gün yüzüne çıkarılması, işlenmesi ve ekonomik değere dönüştürülmesi çalışmalarını içeren madencilik faaliyetleri, dünyanın bilinen en eski mesleklerinden biridir.
Ülkemiz de yeraltı zenginliği bol, maden çeşitliliği fazla olan bir konumdadır. Bu nedenle, ülke topraklarında çok sayıda madencilik faaliyeti yürütülmektedir. Bu kıymetli ancak bir o kadar da zorlu mesleğin hassasiyetle yaklaşılması gereken en önemli konusu madencilerimizin iş güvenliği ve iş sağlıklarının korunmasıdır. Geçmişten günümüze acıyla hatırladığımız maden kazalarında kaybettiğimiz, saygı ve rahmetle andığım emekçi kardeşlerimizin hatıraları ve yeni canları yitirmemek adına bu önemli sorunun hassasiyetle irdelenmesi ve emekçilerin güvenle çalışmalarına olanak yaratılması gerekmektedir.
Öte yandan, bizleri yakından ilgilendiren önemli bir başka konu ise maden çalışmaları noktasında hem çevre ve doğa hem de insan sağlığının gözetilmesidir. Yeraltı zenginliklerimizin ülke ekonomisine kazandırılması hepimizin menfaatinedir; ancak bu yatırımların her bir sürecinde doğaya ve insan sağlığına zararı bulunmayan yöntemlerin uygulanması, sürdürülebilir bir anlayış ortaya konulması hem bizler hem de gelecek kuşakların yararınadır.
Dolayısıyla, ülkemizdeki madenlerin çağdaş ve sürdürülebilir yöntemlerle ekonomimize can vermesini diliyor; bu kapsamda başta yerin metrelerce altındaki maden ocaklarında ter döken tüm emekçi kardeşlerimiz olmak üzere sektörün tüm temsilcilerinin 4 Aralık Dünya Madenciler Gününü kutluyorum.
Saygılarımla
Ülgür Gökhan
Belediye Başkanı