Çanakkale Belediyesi öncülüğünde yürütülecek olan ve Çanakkale Veteriner Hekimler Odası ile Patican Hakları Koruma Derneğinin de katkı sağladığı Kısırlaştırma Projesi kapsamında, 300 sokak kedisinin kısırlaştırılması sağlanacak.
Çanakkale Belediyesi ile STK’ların işbirliğinde başlayacak proje kapsamında haftanın iki günü Çanakkale Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde sokak kedilerinin kısırlaştırma çalışmaları yürütülecek. Proje kapsamında ilk etapta 300 kedinin kısırlaştırılması hedefleniyor.
Bu doğrultuda Çanakkale Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde gerçekleştirilecek projenin açılış etkinliğinde bir konuşma yapan Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Çanakkale Veteriner Hekimleri Odası yönetimini ziyaretleri sırasında bu projenin şekillendirildiğini belirterek, “Patican Hakları Koruma Derneği ve Veteriner Hekimleri Odası ile birlikte bugün 300 tane sokak kedisinin kısırlaştırılması programına başlamış bulunuyoruz. Haftada iki gün kliniğimizi veteriner hekimlerimize açacağız. Salı ve Perşembe günleri sokak kedilerinin kısırlaştırma işlemleri yapılacak. Bunun bir farkındalık yaratacağını ve kentimizde can dostlarımızın refah ve konfor içerisinde yaşamalarını sağlayacak bir ortamı oluşturacağımızı düşünüyorum. Veteriner Hekimleri Odamız ve Patican Hakları Koruma Derneği ile projede yer alacak bütün veteriner hekimlere teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Çanakkale Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ali Alaattin Coşkun ise, sokak hayvanlarının kısırlaştırılması konusunda Çanakkale Belediyesine destek vereceklerini ifade ederek, ilerleyen süreçte farklı projeler de geliştirilebileceğini kaydetti. Coşkun, yeni çıkacak olan hayvan hakları yasası ile birlikte sahipli hayvanların kimliklendirileceğini ve bu durumda hayvanların sokağa bırakılamayacağını da kaydederken, projenin tüm paydaşlarına da teşekkürlerini iletti.
Patican Haklarını Koruma Derneği Başkanı Gülsüm Yılmaz Çetin de Çanakkale’nin sokak kedi ve köpekleriyle çok barışık ve vizyon sahibi bir kent olduğunu belirterek konuşmasına başladı. Çetin, “Kedi ve köpek çocuklarımız konforlu alanlarda olursa tüm toplumumuz da konforlu ve sağlıklı olacaktır. Çünkü temiz çevre, temiz insan, temiz hayvan temiz bir dünya anlamına gelir. Dolayısıyla böyle bir projeye paydaş olmaktan onur duyuyoruz. Bu doğrultuda Belediye Başkanımıza, Belediye Başkan Yardımcımıza, Veteriner Hekimleri Odasına, özel klinik sahibi tüm hekimlere ve gönüllülere teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Proje için tüm paydaşlara teşekkür eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, sokak hayvanlarının da yaşam hakkı olduğunu belirterek onların dışlanamayacağını, atılamayacağını kaydetti. Belediye olarak sokak hayvanlarına yönelik yoğun bir çaba ve çalışma gerçekleştirildiğini belirten Başkan Gökhan, bu anlamda STK’ların da bu çalışmalara destek verdiğini belirtti. Kısırlaştırma çalışmalarının yoğunlaşması ile sokak hayvanlarının çoğalmalarının bir nebze önüne geçilmiş olacağını belirten Başkan Gökhan, “Ancak bunun asıl çözümü hayvanların yasal olarak sahipleri tarafından sorumluluklarının alınıp, onların kısırlaştırılmasından aşılanmasına ve takibine kadar sorumlu olmalarıdır” diye konuştu.