Otizm, doğuştan gelen veya yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkabilen nöro-gelişimsel farklılık olarak tabir edilmektedir. Genetik olduğu tahmin edilen otizmde, pek çok konuda olduğu gibi erken teşhisin büyük önemi vardır. Erken teşhis ile birlikte gelen doğru tedavi, terapi ve eğitsel süreçlerin otizmde çok önemli olduğu vurgulanmaktadır. Öte yandan, özellikle ailelerin de bu konuda eğitilmesi ve bilinçlenmeleri son derece önemlidir.
Hayatta biz insanlar için hastalıklar, anomaliler, gelişimsel veya kalıtsal farklılıklar hep vardı, var olmaya da devam edecek. Bu süreçlerin tıbbi tedavilerinin dışında en önemli unsurlardan biri ise moral ve motivasyondur. Diğer bir deyişle bu süreçleri yaşayan bireylerin elinden tutmak, destek vermek, yanlarında olmak çok önemlidir. Bu şekliyle otizmli bireylerimizi ve ailelerini de sevgi ve bilinçle kucaklamak, onlara sosyal hayata karışmaları için el uzatmak, ihtiyaçları için destek oluşturmak önce onlar için sonra da bizlerin insani vicdan ve sorumlulukları açısından çok kıymetlidir.
Kıymetli hemşerilerim;
Tüm insanların birbirinden farklı ve eşsiz olduğunu unutmamalı, bu farklılıkları ayrıştırıcı olarak değil geliştirici olarak görmeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nü kutluyor, otizmli tüm bireylerimizi sevgiye kucaklıyorum.
Saygılarımla
Ülgür GÖKHAN
Çanakkale Belediye Başkanı