Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapımı tamamlanan 2. Kademe İçme Suyu Arıtma Tesisi, Çanakkale Belediyesi ve Devlet Su İşleri 25. Bölge Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle Çanakkale Belediyesine devredildi.
Çanakkale Belediyesi Teknik Hizmetler Kampüsü arkasında bulunan arıtma tesisinde gerçekleştirilen törene Vali İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Ak Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, DSİ 252. Bölge Müdürü Murat Lütfü Güldoğan, ilçe ve belde belediye başkanları, İl müdürleri, siyasi parti temsilcileri, kurum temsilcileri ve kentliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından program, açılış konuşmaları ile devam etti.
“Çanakkale için 365 gün 24 Saat Su Arıtmaya Devam Edeceğiz”
Açılış konuşmasında ilk olarak söz alan Çanakkale Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü İçme Suyu Arıtma Tesisleri Sorumlusu Zeynep Doğanay, tesisin işleyişi hakkında bilgi verdi. Doğanay; “Bu tarihten itibaren, dün olduğu gibi yarın da kentimiz için sağlıklı suyu arıtmaya 365 gün 24 saat devam edeceğiz. Mevcut içme suyu arıtma tesisimiz Sümer Bankası tarafından yapımı gerçekleştirilmiş ve 1992 yılında Belediyemize devri yapılmıştır. Bu tarihten günümüze kadar geçen süreçte Belediyemizce işletilerek kentimize sağlıklı güvenilir ve içilebilir su kesintisiz sağlanmıştır. Ancak 1992 yılında işletmeye alınan tesisimizin ekonomik ömrünü tamamlamaya yaklaşması gelecek zamana yetecek kapasitede olmaması ve baraj suyumuzdaki kalitenin değişmesi nedeni ile üretim ve teknolojik olarak daha ileri bir kapasiteye ihtiyaç olduğunu öngörerek daha önce başlattığımız çalışmaların çıktısı olan yüksek maliyetli yeni içme suyu arıtma tesisimizin heyecanla bugün teslim alıyoruz” dedi.
“Son Teknolojiler İle Donatılmış Bir Tesis”
Törende konuşan DSİ 252. Şube Müdürü Murat Lütfü Güldoğan ise; “Bu tesis hem elektrik hem de mekanik sitemler itibariyle son teknoloji ile donatılmış bir sistemdir. İtalya, Çin ve Amerika'dan aldığımız mekanik aksamlar var. Çanakkale halkı, bütün hazır sulardan çok daha ideal ve sağlıklı su içmiş olacak. Bu hizmeti Çanakkale halkına hediye ettiğimiz için çok mutluyum” ifadelerini kullandı.
“Bugünden Yarını Planlamak Bizim Görevimiz”
Tesisin Çanakkale'ye hayırlı olması temennisinde bulunarak konuşmasına başlayan Başkan Gökhan; “Çanakkale İçme Suyu 2. Kademe Arıtma Tesisinin devir teslim töreninde sizlerle beraber olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Bugün 48 bin m3/gün kapasiteli tesisten 100 bin m3/gün kapasiteli bir tesise geçmenin devir teslimini yapacağız. Bu tesis, Çanakkale'nin geleceğine yönelik çok önemli bir yatırımdır. Artık kentler büyüyor, nüfusu artıyor ve bugünden yarını planlamak da bizlerin görevi. Biz Çanakkale'de birçok alt yapı yatırımlarını yaptık. Burada içme suyu ve arıtma tesisi gibi yüksek bütçeli, farkı kurumların birbirleriyle hareket etmesi gereken yatırıma karar verdik. 2009 yılından bugüne kadar anca gelebildik. Kolay bir yatırım değildi. Bugün yapılsa 400 milyon lira civarında bedelle yapılır. Bu tesis 76 milyon gibi bir parayla bitti. Bülent Turan'da buradayken talebimi sunmak istiyorum. Bu tür işletmeler gibi yüksek elektrik enerjisi kullanan işletmelere, belediyelere elektrik tüketimlerinin, tarifelerinin yarı yarıya indirilmesini talep ediyorum. Buradaki maliyetler eninde sonunda vatandaşa yansıyor” dedi.
“Çanakkale Halkı En İyisini Hak Ediyor”
Çanakkale'nin çok güzel bir tesise kavuştuğunu dile getiren CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan; “Çanakkale için çok güzel ve önemli bir yatırım. Son teknolojiler ile donatılmış güzel bir tesis olmuş. Çanakkale halkı her şeyin en iyisini hak ediyor. Çanakkale halkı adına bu tesisin yapımında emeği bulunan herkese teşekkür ediyorum. Dediğim gibi Çanakkale halkı her şeyin en iyisine layık ve bundan sonraki yatırımlarda da aynı desteğin devamını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
“2040 Yılına Kadar Su Arıtma Sorunu Çözüldü”
Törende son olarak söz alan Ak Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Turan; “Belediyemizin talebi, DSİ'nin çalışması, tüm kurumların omuz vermesi sonucunda bugün aynı tesisi yapabilmek için 400 milyon TL gibi bir kaynağa ihtiyaç duyulurken bizler 76 milyon TL'ye yaptık. Memba suyu kalitesinde son teknoloji ile suyumuz arıtılacak. 3 yılda bitirilen bu tesis ile Çanakkale'nin 2040 yılına kadar su arıtma sorunu çözülmüştür. Memleketimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Konuşmaların ardından Başkan Gökhan ve DSİ 252. Şube Müdürü Güldoğan arasında imzalanan protokol ile 2. Kademe İçme Suyu Arıtma Tesisi Çanakkale Belediyesine devredildi. Protokol imzalarının ardından katılımcılar tesisleri gezerek, burada gerçekleştirilecek faaliyetlere ilişkin tesis personellerinden bilgi alırken, çalışmaları yerinde görme fırsatı buldu.