Sayfa yükleniyor

HABERLER

Ara

Sürdürülebilir Çevre Yatırımlarımızın Bir Göstergesi Olan Mavi Bayrak, Bu Yıl Da Plajlarımızda Dalgalanıyor


Sürdürülebilir Çevre Yatırımlarımızın Bir Göstergesi Olan Mavi Bayrak, Bu Yıl Da Plajlarımızda Dalgalanıyor

Çevreci yatırımlarını 2015 yılından bu yana kent merkezi ve mücavir alanlardaki plajlarında Mavi Bayrak dalgalandırarak taçlandıran Çanakkale Belediyesinin kent merkezindeki Barış Plajı ve Mega Beach Belediye Halk Plajı ile Güzelyalı ve Dardanos Belediye Halk Plajları, bu sene de Mavi Bayrak almaya hak kazandı.

Uluslararası standartlardaki plajlara verilen Mavi Bayrak için 14 Haziran 2023 Çarşamba günü Dardanos Belediye Halk Plajı'nda düzenlenen törene, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, Muhtarlar, İl Sağlık Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü temsilcileri, belediye birim müdürleri, belediye personelleri, öğrenciler ve kentliler katıldı.

Mavi Bayraklı Plaj Sayısı Bakımından Dünya Üçüncüsüyüz

Açılış konuşmalarıyla başlayan programda ilk olarak kürsüye gelen TÜRÇEV Kuzey İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, Çanakkale'nin Mavi Bayrak Törenlerinin geleneksel hale geldiğini belirterek başladığı konuşmasında, “Bugün hem çevre sorunlarına dikkat çekmek hem de Dardanos Halk Plajımıza hak ettiği mavi bayrağını göndere çekmek için bir aradayız. Dünyada en çok bilinen eko-etiketlerden birisi olan mavi bayrak çalışmaları, 1993 yılında Turizm Bakanlığımızın nezdinde başlatılmış olup, o günden bu güne kadar Türkiye Çevre Eğitim Vakfı nezdinde mavi bayrak çalışmaları başarıyla yürütülmüştür. Bu başarı elbette tek başına Türkiye Çevre Eğitim Vakfı'nın olabilecek bir başarı değildir. Bu başarıda özellikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız ve Kültür Turizm Bakanlığımızın da çok büyük ve önemli katkıları vardır. Aynı zamanda mavi bayrak çalışmalarının sağlıklı ve nitelikli yapılabilmesi için olmazsa olmaz koşullarımızdan birisi de Belediyelerle ve özellikle STK'larla uyumlu çalışabilmektir. İşte tüm bu ortak çalışmaların bir sonucu olarak 2023 yılı itibariyle gururla belirtmek isteriz ki Türkiye sahip olduğu 551 mavi bayraklı plaj ile dünyada İspanya ve Yunanistan'ın ardından üçüncü sırada yer almaktadır” dedi.

Mavi Bayraklı Plajlarda Çevre, Sağlık, Güvenlik ve Hijyen Konuları En Üst Seviyede Tutuluyor

Karataş, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Çevrenin ve halk sağlığının korunmasına yönelik kriterleri barındıran, dünyada halk nezdinde en çok bilinen ve güvenilen eko-etiket olan mavi bayrak hem halkın sağlıklı ve güvenli bir biçimde sahillerden faydalanabilmesine hem de sürdürülebilir bir çevre bilincinin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Çevre, sağlık, güvenlik ve hijyen konularının en üst seviyede tutulduğu mavi bayraklı plajlarda yüzme suyu, mikrobiyolojik olarak sezon içinde sürekli olarak takip edilmekte, ayrıca plaj ve donanımlarının temizliği, engelli olanakları, can güvenliği ve çevre yönetimine dair pek çok kriter sürekli olarak Türkiye Çevre Eğitim Vakfı yani bizler tarafından kontrol edilmekte ve denetlenmektedir. Tüm bu detaylı kontrollerin ardından, plajımız artık sağlıklı yüzme suyuyla, tertemiz kumuyla, güvenlik önlemleriyle ve özellikle kusursuz engelli olanaklarıyla, eksiksiz bir biçimde mavi bayrağını almaya artık hazır. İlk olarak 2015 yılında Barışın Kenti Çanakkale'ye Barış Plajını kazandırarak başladığımız bu sürece daha sonra Mega Beach, Güzelyalı ve son olarak Dardanos Halk Plajını bu sürecin içine dahil ettik. Ve TÜRÇEV olarak da Çanakkale Boğazında mavi bayrak dalgalanmasından dolayı büyük bir mutluluk ve gurur yaşadığımızı da belirtmek isterim” dedi.

“Dünyayı Korumak, Onu Sevmekle Başlar”

Karataş konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı; “Dünyanın pek çok sorunu var. Bir yanda iklim krizi, bir yanda buzulların erimesi, bir yanda orman yangınları, bir yandan da çevremizin kirlenmesi… Dünyayı korumak için onu sevmemiz gerekir. Bu vesileyle bu bayrağın bugün burada dalgalanmasını sağlamaları bakımından özellikle sayın Başkanım Ülgür Gökhan'a, Başkan Yardımcımız Özleyiş Çetin'e, Temizlik İşleri Müdürümüz Aysun Kavcar'a, mavi bayrak yerel temsilcilerimize teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Son olarak, bugün ilk defa yeni bir şey yapacağız. Bizim her zaman söylediğimiz bir şey var; mavi bayrağı almak çok zordur ama kaybetmek çok kolaydır. Önemli olan bu bayrağı koruyabilmektir. Bugün aramızda Türkiye Çevre Eğitim Vakfı programlarından bir tanesi olan eko-okul öğrencilerimiz de var. Bu bayrağın uzun yıllar boğazlarımızda dalgalanabilmesi için biz bu sene bayrağımızı çocuklarımıza emanet etmek istiyoruz. Bugün bayrağımızı çocuklarımızla birlikte göndere çekmek istiyoruz.”

Karataş'ın ardından bir konuşma gerçekleştiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, “Dünya giderek çevre sorunlarıyla baş başa kalmaya devam ediyor ne yazık ki. Her sene Haziran ve Eylül ayları arasında mavi bayrağımızı asıyoruz, daha sonra yeni bayrak almak için yeniden kontroller yapılıyor; kamu kurumları, Sağlık Müdürlüğü, Çevre Müdürlüklerimiz kontrollerini yapıyorlar. Zaten yıl içinde de bu kontroller yapılıyor. Bir kere yapılıp ondan sonra takip bırakılmıyor. Onun için mavi bayrak olan plajlar hem Belediye hem kamu kurumları tarafından standartları denetlenen plajlar. Çanakkale'de dört tane var bildiğiniz gibi. Bir tanesi şehrin içindeki Mega Beach Plajı, bir tanesi Barış Kordonundaki plajımız, mücavir sahada da Güzelyalı ve Dardanos Halk Plajlarımızın hepsinin mavi bayrağa sahip olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

“Marmara'ya Kıyısı Olan ve Tüm Altyapı Yatırımları Tamamlanmış Yegane İl Çanakkale”

Çanakkale Belediyesinin altyapı ve çevre yatırımlarını tamamladığını kaydeden Başkan Gökhan, şöyle konuştu; “Çanakkale olarak hem merkez hem mücavir olan Güzelyalı ve Dardanos Bölgesinde çevre yatırımlarımızı tamamladık. Kanalizasyon arıtmalarımızı tamamladık. Kumlarımızı temizliyoruz, denizlerimizi kirletmiyoruz. Dolayısıyla hiçbir atık denizlerimize gitmiyor. Arıtma tesislerimiz sağlıklı bir biçimde çalışıyor ve Marmara'ya kıyısı olan illerde bütün altyapı yatırımları son, çağdaş bir teknolojiyle yapılmış, bitirilmiş yegane il Çanakkale'dir. İki tane ileri biyolojik arıtma tesisimiz var. Bu çok önemli. Biliyorsunuz Katı Atık Tesisimizi de yaptık. Bu da çok önemli. Bütün kirletici unsurlarımızı gerekli tedbirler alınarak yok etme ve sağlıklı bir biçimde bertaraf etme yolunda yatırımlarımızı tamamladık. Aynı zamanda içme suyu tesisimizi de yeniledik. Şu an itibariyle Çanakkale'nin çeşmelerinden içilebilir su akıyor ve bundan da büyük mutluluk duyuyoruz. Tabi bütün bunlar elbette ki denetim altında. Halk sağlığı tarafından bunlar denetleniyor. Sonuç itibariyle bunların denetim altında olması da halkımız açısından da bir güvence. Onun için bu konuda güzel ve sağlıklı bir kentte yaşamanın elbette ki mutluluğunu yaşıyorsunuz diye düşünüyorum.”

“Yıllardır Kesintisiz Olarak Mavi Bayrak Almak, Sürdürülebilirliğin Bir Göstergesi”

Başkan Gökhan, “TÜRÇEV bu bayrakları bize gerekli denetimleri yaptıktan sonra veriyor. 2015 senesinden beri, yani 8 yıldır bu bayrakları peyderpey aldık. Bu önemli; hiçbir aksama olmadan, arada kesinti olmadan bu bayrakları alabilmiş olmak, sürdürülebilir bir iş yaptığımızın göstergesi” diye konuştu.

“Plajlarımızın Mavi Bayrak Kriterlerine Uyması Çevreye Çok Önemli Bir Katkıdır”

Başkan Gökhan, çevre sorunlarına da değindiği konuşmasında, “Biliyorsunuz bir müsilaj sorunu geçirdik Marmara Denizinde. Müsilajın ne olduğunu, neden olduğunu bilim adamları tespit etti. Maalesef çok ciddi kirlilik yarattık Marmara Denizinde atıksular kanalıyla. Şimdi onlarla ilgili tedbirler alındı ama bana sorarsanız yeterli değil. Bunlar unutuldu, tedbirler biraz gevşedi ama hala daha Ergene Nehri'nden ve Kocaeli Körfezi'nden atıklar maalesef denizlerimize gidiyor. Özellikle tarlalardaki gübreli suların denizlere karışmasına tam engel olamadık. Kapalı sistem sulamalara geçemedik. Marmara Denizimiz bir iç deniz. Sonuç itibariyle bu denizin her an yine müsilajla karşı karşıya kalması söz konusu olabilir. Ama onun ötesinde illa müsilaj olmasa bile biliyorsunuz istatistikler Marmara Denizimizdeki çok çeşitli balık türlerinin yok olduğunu gösteriyor. Mevcut ekosistem içerisindeki o balıkların nesilleri maalesef birer birer yok oldu. Biliyorsunuz küresel ısınmadan dolayı iklim değişiklikleri çok ciddi boyutlara geldi. Her akşam TV'de haberlerde farklı bir yerde selle karşılaşıyoruz. Düzensiz bir yağış rejimine döndük. Çanakkale'ye gelmedi ama olmaz diye bir kaide yok. Burada da olabilir. Çünkü iklim değişikliği ya kuraklık ya düzensiz yağış getiriyor. Buzullar eriyor, dünyanın ısısı yükseliyor ve bütün bunlar bizim çevre sorunlarına çok duyarlı olmamızı gerektiriyor. Çevre kirliliği, ormanların yok edilmesi, yanlış tarım, yanlış üretim bunların hepsi ekosistemi zedeleyen hatalar. Onun için mavi bayrak asıyoruz, bunu önemsiz görmemek lazım. Bu plajların ve deniz suyumuzun sürdürülebilir bir şekilde temiz olması bile çok önemli bir katkıdır. Bunu küçümsememek lazım. Buna başka konularda da dikkat etmemiz lazım” ifadelerine yer verdi.

Başkan Gökhan, bu noktada kurumlarla işbirliğinin sürmesi, çevre koruma bilincinin ve tedbirlerin yayılması gerektiğine vurgu yaparak konuşmasını noktaladı.

4 Plaj Mavi Bayrak Almaya Hak Kazandı

Konuşmaların ardından TÜRÇEV Kuzey İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, Mavi Bayrak almaya hak kazanan Çanakkale Belediyesi Mega Beach Belediye Halk Plajı, Barış Plajı, Güzelyalı Belediye Halk Plajı ve Dardanos Halk Plajının belgelerini Başkan Gökhan'a takdim etti.

Takdim töreni sonrasında bu sene Eko-Okul olmaya hak kazanan -Çanakkale Bahçeşehir Koleji, İstek 1915 Çanakkale Okulları, Çanakkale Koleji, Çanakkale İsmail Kaymak Koleji, Turgut Reis Ortaokulu ve Çanakkale Belediyesi Atam Kreş yetkilileri, öğrenci ve öğretmenlerine teşekkür belgeleri takdim edildi.

2023 yılı yaz dönemi boyunca dört plajda dalgalanacak olan mavi bayrak için düzenlenen tören, Dardanos Halk Plajında çocuklara yönelik gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle sona erdi.

Mavi Bayrak Hakkında

Mavi Bayrak, deniz suyunun temiz olduğu, çevre yönetimine önem verildiği, çevre bilincinin oluşturulmasına yönelik etkinliklerin yapıldığı, plajı kullananların ihtiyaçlarına cevap verecek donanım ve güvenliğin sağlandığı uluslararası bir çevre ödülüdür. Mavi Bayrak Programı, Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde kurulan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı'nın (TÜRÇEV) öncülüğünde yürütülmektedir.

Her yıl yeniden başvurarak kaldığımız Mavi Bayrak için 2023 yılı için de başvurup yenilenmiş olup; Barış Plajı, Mega Beach Belediye Halk Plajı, Güzelyalı Halk Plajı ve Dardanos Halk Plajı, Uluslararası Çevre Ödülü Mavi Bayrak almaya yeniden hak kazanmıştır.

Mavi Bayrak 14 Haziran – 31 Ağustos 2023 tarihleri arasında plajlarımızda dalgalanacaktır. Sezon boyunca

  • Yüzme amacıyla kullanılan suyun niteliği
  • Çevresel eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının yönlendirilmesi
  • Plaj düzeni ve emniyetin sağlanması
  • Çevre Yönetimi gibi kriterler sağlanmaktadır.

Bu kriterler kontrol edildikten sonra sezon boyunca Mavi Bayrak asılmaktadır. Sezon bitiminde mevcut Mavi Bayrak kaldırılmaktadır.

https://www.youtube.com/watch?v=LcwgtVODGUw



14.06.2023 15:17