Sayfa yükleniyor

HABERLER

Ara

Sürdürülebilir Bir Çevre için Atıklarımızı Ayrıştıralım; Kentin 14 Noktasındaki Mobil Atık Getirme Merkezlerini Kullanalım…


Sürdürülebilir Bir Çevre için Atıklarımızı Ayrıştıralım; Kentin 14 Noktasındaki Mobil Atık Getirme Merkezlerini Kullanalım…

Değerli Hemşehrilerimiz,

Ülkemizde atık sorunu, hızla büyüyen nüfus ve endüstriyel faaliyetlerin artmasıyla giderek daha önemli hale gelmektedir. Bu sorun, çevresel kirlilik, doğal kaynakların tükenmesi ve halk sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Özellikle atıkların hanelerde ayrıştırılmasının davranış biçimi haline getirilmesi, gelecek nesiller için önem arz etmektedir. Evlerinde atık yönetiminden sorumlu olan sizlerin geri dönüşüm, atık azaltma ve yeniden kullanım gibi pratik uygulamaları hayatınızın bir parçası haline getirmesi dünyamızın geleceği için önemlidir.

Çanakkale Belediyesi olarak kaynakların verimli kullanılması, atık miktarının azaltılması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve doğal kaynakların korunması amacıyla Sıfır Atık Projesi kapsamında çalışmalarımıza yön vermekteyiz. Bu doğrultuda kent genelinde belediyemiz tarafından Ambalaj Atıkları, Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar (AEEE), Atık Piller, Bitkisel Atık Yağlar, İlaç Atıkları ve Tekstil Atıkları ayrı olarak toplanmaktadır.

Kentimizde yedi mahallede her gün, Dardanos ve Güzelyalı'da ise yaz döneminde pazartesi, perşembe ve cumartesi günlerinde 16.00-24.00 saatleri arasında ambalaj atıkları ayrı olarak toplanmaktadır. 

Ambalaj atıklarının ayrı olarak biriktirilmesi, geri dönüşüm süreçlerinin verimliliğini artırmak ve çevresel etkileri minimize etmek açısından büyük önem taşımaktadır. Örneğin bir ton plastik geri dönüştürüldüğünde, yaklaşık 1.000 litre petrol tasarrufu sağlanır ve depolama sahalarında yer açılır.

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar da (AEEE) her hafta perşembe günleri randevu alan vatandaşlarımızın evlerinden toplanmaktadır. Randevu almayı unuttuğunuz takdirde, eşyayı Muhtarlığa veya aşağıdaki karekodda konum bilgisi verilmiş olan Mobil Atık Getirme Merkezine bırakabilirsiniz. 

Evlerinizde ayrı topladığınız Bitkisel Atık Yağ ve Atık Piller gibi atıklarınızı da Muhtarlığa ya da bölgenize yeni konulan Mobil Atık Getirme Merkezine bırakabilirsiniz. 1 litre atık yağın 1 milyon litre suyu kirletebildiğini biliyor musunuz?

Evlerinizde son kullanma tarihi geçmiş ya da kullanmadığınız atık ilaçlarınızı da size en yakın eczaneye ya da 1. Sınıf Atık Getirme Merkezine getirebilirsiniz. 

Ayrıca Belediyemiz tarafından kullanılmış giyim/tekstil atıklarının (giysi, ayakkabı, kemer, çanta, tül, perde, battaniye, nevresim, pelüş oyuncak vb.), kaynağından ayrı toplanması ve değerlendirilmesi için kumbaralar yerleştirilmiştir. Tekstil atıklarını getirmek isteyenler için 1. Sınıf Atık Getirme Merkezinde de biriktirme konteyneri mevcuttur.

Üyesi olduğumuz Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği tarafından işletilen Entegre Katı Atık Yönetim Sistemi (EKAY) tesislerinde önceden direkt gömülen atıklar 13.12.2023 tarihinden itibaren Mekanik Biyolojik Ayırma Tesislerine getirilerek çöp içerisine karışan ambalajlar ayıklanarak ikinci bir ayrıştırma yapılmakta ve geri kazanılmakta, ayrıca yanabilen atıklardan da ATY üretilerek çimento fabrikalarına satılmaktadır. EKAY tesislerinde kurulan enerji tesisi ile de 2023 yılında 11.314,3 MWh elektrik elde edilip satışı yapılmaktadır.

Geri dönüşüm ve atık yönetiminde asıl önemli olan şey, atıkların kaynağında doğru şekilde ayrıştırılmasıdır. Bu, geri dönüşüm süreçlerinin daha verimli ve etkili olmasını sağlar. Kaynağında ayrıştırma, bireylerin, hanelerin ve iş yerlerinin atıklarını doğru kategorilere ayırarak geri dönüşüm kutularına atmalarıyla başlar. Bu alışkanlıkların yaygınlaştırılması, sürdürülebilir bir çevre için oldukça önemlidir.

Sizlerden beklentimiz evlerinizde ayrı olarak biriktirmiş olduğunuz ambalaj atıklarınızı evlerde bölgenizdeki toplama günlerini dikkate alarak çıkarmanız, yukarıda bahsettiğimiz atıklarınızı da ya aşağıda karekod ile konum bilgisi verilen Mobil Atık Getirme Merkezine getirmeniz ya da yine aşağıda karekod bilgisi verilen 1. Sınıf Atık Getirme Merkezine getirmenizdir.

Gelecek kuşakların düşünülmesi ve yaşamın devamlılığının sağlanması sorumluluğu açısından çevreye karşı daha duyarlı olmalıyız. Daha temiz bir dünya için geri dönüştürelim.



01.08.2024 11:44