Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, her sene olduğu gibi 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında kentte faaliyet gösteren yerel ve ulusal basın temsilcileriyle kahvaltı etkinliğinde bir araya geldi.
Etkinliğe Başkan Gökhan'ın yanı sıra, Belediye Başkan Yardımcıları, Birim Müdürleri ile çok sayıda basın mensubu katıldı. Kahvaltının ardından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayarak sözlerine başlayan Başkan Gökhan, sadece 10 Ocak'ın değil, yılın her gününün Çalışan Gazeteciler Günü olduğunu belirterek, “Çünkü gazeteciler her gün çalışıyor. Yoğun bir mesai ve riskli bir iş yapıyorlar” diye konuştu.
“Basın Çok Önemli Bir Kurum”
Mesleğin zorlu yanlarından söz eden Başkan Gökhan, “Gazeteler ve diğer yayın organları belli bir destek yoksa ayakta kalmaya çalışıyorlar. Destek alabilmek için de artık bazı odaklara şirin gözükmek gerekiyor. Ama işin özü şu; basın çok önemli bir kurum. Gazetecilik, televizyonculuk, internet yayıncılığı çok önemli. Haberler artık bize çok hızlı ulaşıyor, sabah gazeteleri beklemeye gerek kalmıyor. Siz o gazeteyi okurken haberler eskimiş oluyor. Artık 10 dakika önceki bir haberi internetten veya sosyal medyadan o dakika öğrenebiliyorsunuz. Onun için bu bağlamda sektörün evrilmesi lazım. Yeni bir sürece doğru evrilmesi lazım” dedi.
“Yerel Medyaya Sahip Çıkmamız Lazım”
Yerel gazetelerin desteklenmesi gerektiği konusuna da değinen Başkan Gökhan, “Yerel gazeteciler kaynak anlamında, reklam anlamında daha da zorda. Dolayısı ile yerel medyanın desteklenmesi gerekir. Çünkü basın halkın haber alma mecrasıdır; ama doğru haber alma mecrasıdır. Basın da bu haberleri doğru verme zorunluluğundadır. Böyle bir etik anlayışa da kavuşmamız lazım. Birilerini memnun etmek için yalan, yanlış, doğru olmayan, iftira niteliği taşıyan haberleri yapmamak lazım. Çünkü yapılan o haberleri bilmeyen bir vatandaş doğru var sayabilir. Bu şekilde o kişileri de yanıltmış oluyoruz. Gerçekten yerel medyaya sahip çıkmamız lazım ve sizlerin de birlik içinde olmanızda fayda var. Birleşerek büyümemiz lazım. Bu bağlamda medyanın sağlıklı bir yapıya kavuşması her zaman önemlidir diye düşünüyorum. Tabiatıyla yerel yönetimlerin de yaptıklarını, projelerini, çalışmalarını halkla paylaşması ve insanların geri dönüşlerini de alması lazım. Bunları basın aracılığı ile paylaşabilirsek bizim için daha verimli olur diye düşünüyorum. Örneğin ben köşe yazarı arkadaşlarımızın yazılarından çok faydalanmışımdır. Gerçekten göremediğimiz noktaları onlar bize ikaz etmişlerdir. Hatta telefon açıp teşekkür ettiklerim de olmuştur” diye konuştu.
Türkiye'deki basın özgürlüğü konusunda da açıklamalarda bulunan Başkan Gökhan, “Türkiye, basının özgür yayın yapma süreci konusunda dünyada çok kötü bir noktada. Suudi Arabistan'ın bile gerisindeyiz. 2018 raporlarına göre 141 gazeteci gözaltına alınmış. Bu gazetecilerden 64 tanesi tutuklanmış. İki tane televizyona geçenlerde 1.080.000 TL ceza yazıldı. Haber yayınları durduruldu. Bu anlamda gazetecilerin işi gerçekten zor” dedi.
“Hesap Vermeyi Çok Önemsiyorum”
Başkan Gökhan sözlerini şöyle sürdürdü; “Biliyorsunuz biz de meclis toplantılarını canlı yayında veriyoruz. Burada söylediğimiz sözlerden dolayı biz bile takip altına alınıyoruz. Müfettiş geliyor, muhakkik tayin ediliyor. En son iki aylığına bir başmüfettiş teşrif etti. Gazete haberlerinden dolayı A'dan Z'ye sorgulandık. Abartmıyorum tam 60 konu vardı, bunların hepsinden sorgulandık. Allah'a şükür anlımızın akıyla çıktık. Çünkü söylenenlerin hepsi yalandı, yanlıştı. Bunu şu sebeple anlatıyorum; bu konuların her biri Çanakkale kamuoyu tarafından okundu, inanan olmuyor o ayrı konu ama bilmeyenler, bizi tanımayanlar acaba mı, diyor. Öyle bir şey olmadığını Çanakkale kamuoyu biliyor ama şu an resmen de tescillenmiş oldu. Bunu çok önemsiyorum çünkü hesap vermek bizim boynumuzun borcu. Çünkü biz sonuç itibarıyla kamu kaynağı kullanıyoruz. Kamu kaynağını kullanırken hesap vermeyi göze almış olmamız gerekir. Hesap vermekten çekinmememiz gerekir. Herkes hesabını vermeli ve hesap sorulmalıdır. Ben bu anlayıştayım, onun için meclisi televizyondan canlı yayında veriyorum. Onun için müfettiş geldiği zaman memnun oluyorum. Allah'a çok şükür aklanıyorum. Ama bunun her kuruma olması gerektiğine de inanıyorum. Sadece belediye değil başka kamu kaynağı kullanan kurumların da soruşturulması, araştırılması gerekir.
Çanakkale'de sürekli olarak barışın ve özgürlüğün vurgulandığını ve bu anlamda basın özgürlüğünü de önemsediğinin altını çizen Başkan Gökhan, “Özgür düşünce, düşünceyi özgürce ifade edebilme hakkı; bunlar çok önemli konular. Düşünce özgürlüğü değil düşünceyi ifade edebilme özgürlüğü esastır. Bu temel bir insan hakkıdır” dedi.
Bu Senenin Hediyesi Nejat Tabak'a Takdim Edildi
Başkan Gökhan, konuşmasının ardından geleneksel olarak her yıl bir gazeteciye hediye ettiği kol saatini bu yıl, Burası Çanakkale isimli internet sitesinin sahibi, duayen gazeteci Nejat Tabak'a hediye etti. 1947 Çanakkale doğumlu Tabak'ın, kentte sinema işletmeciliğinden ilk ofset baskılı yayıncılığa, Burası Çanakkale gazetesinin kuruluşundan internet gazeteciliğine uzanan başarılı işlere imza attığını belirten Başkan Gökhan, çalışmalarından dolayı tebrik ederek hediyesini Tabak'a takdim etti.
Vefat Eden Gazeteciler Mezarları Başında Anıldı
Kahvaltı etkinliğinin ardından Başkan Gökhan ve basın mensupları, Çanakkale basınına uzun yıllar emek vermiş ve bugün aramızda olmayan gazetecileri mezarları başında andı. Yeni ve Eski Mezarlığa yapılan ziyaretler kapsamında vefat eden gazeteciler Turhan Narler, Yaşar Türe, Orhan Mutay ve Mehmet Cantürk dualarla anıldı.