20. yüzyılın ilk yarısında geçirdiği bir kaza sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğrafçı, günlük yaşantısında daha fark edilebilir olmak amacıyla beyaz baston kullanmaya başlamış, sonrasında bu hareket yayılarak tüm görme engelliler için sembolik bir duruma dönüşmüştür.
Beyaz baston, görme engelliler için hem güvenlik hem de bağımsızlığın simgesi olarak kabul edilir. Ancak, onların bu farkındalık çabasını anlamlı kılmak, diğer bir deyişle onları fark etmek, yaşamlarını kolaylaştırmak da görme engeli bulunmayanların yerine getirmesi gereken bir durumdur.
Zira her zaman ifade ettiğimiz üzere, engellilik sadece bu durumun içerisinde bulunan kişileri ve onların yakın çevresini değil, vicdani sorumluluk gereği tüm toplumu ilgilendirmesi gereken bir süreçtir. Bu doğrultuda biz de Çanakkale Belediyesi olarak uzun yıllardır engelli hemşerilerimizin sosyal hayata daha fazla karışması, kent içinde konforlu bir şekilde yaşamalarını sağlamak adına hizmet ve projelerimizi ortaya koyuyoruz.
Pozitif ayrımcılığı sonuna kadar hak eden engelli vatandaşlarımızın yılda sadece bir gün değil her gün, her zaman yanlarında olduğumuzu bir kez daha belirterek, Barışın Kenti Çanakkale’de kendileriyle birlikte yaşamaktan, kendilerine hizmet etmekten büyük bir mutluluk duyduğumu bir kez daha ifade etmek isterim. Bu duygu ve düşüncelerle 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Gününü kutlar, başta görme engelliler olmak üzere tüm engelli vatandaşlarımıza sağlık ve esenlik dolu günler dilerim.
Saygılarımla
Ülgür GÖKHAN
Belediye Başkanı