Sayfa yükleniyor

Başkanın Mesajları

Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan'ın 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü Mesajı


Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan'ın 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü Mesajı

İnsanı insan yapan yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olan sanat, toplumların da en önemli gelişmişlik ölçütlerinden biri olarak ön plana çıkmaktadır. Bu anlamda tiyatro da sanatın önemli bir kolu olarak, insanların çabasıyla, insanlık için varlığını sürdürmektedir. İlk örnekleri milattan önceki yıllara dayanan, asırlardır insana, doğaya, dünyaya, yaşama dair ne varsa olağanca yalınlığıyla anlatan tiyatro, en çarpıcı ve önemli sanat dallarından biridir.

Tiyatro; yazarından yönetmenine, oyuncusundan tasarımcısına, suflöründen rejisine, perde önü ve arkasında görünen-görünmeyen pek çok emektarıyla, güldüren, hüzünlendiren, düşündüren, sorgulatan ve eğiten büyük ve büyülü bir dünyadır. Ne yazık ki, 2020 yılında başlayan ve halen devam eden Covid-19 pandemisi, tüm alanlar ve tüm sektörlerde olduğu gibi tiyatroları da oldukça etkiledi. Geçtiğimiz yıl başlayan ve halen devam eden bu süreç, özellikle canlı performanslar açısından verimsizliğini sürdürürken, sanat emekçilerini de maddi ve manevi anlamda zorlamaya devam ediyor. Biliyorum ki, sanata, tiyatroya gönül veren pek çok emekçi, bir an önce geniş kitleleri selamlamak için gün sayıyor. Öte yandan, sanatseverler de kalabalık salonlarda perdenin açılacağı o eşsiz anı sabırsızlıkla bekliyor.

Çanakkale Belediyesi olarak bizler de tiyatrolarımızı, tiyatrocularımızı çok özledik. Pandemi öncesi her ay birbirinden farklı oyunları, çok sayıda kentliyle hep bir arada izleme, 'sahne tozunu' soluma imkanı bulurken, bu süreçte diğer tüm etkinliklerimiz ile birlikte tiyatrolarımızı da dijital platformlarda sunarak, sanatı ve sanatçımızı bu zorlu şartlarda da desteklemeye gayret ediyoruz. Elbette ki öncelikli temennimiz, eski normalimize dönerek tiyatronun tüm o görsel şölenine canlı olarak şahit olabilmek…

Öte yandan oyunculuk, sahne sanatları ve tiyatronun yanı sıra çeşitli bölüm ve dallarla kentin sanat yaşamına uzun yıllardır katkı sunan ve pek çok öğrenci yetiştiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin yanı sıra, yine üniversitemizin 2020-2021 eğitim öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul eden Devlet Konservatuarının da kentimiz için büyük bir şans olduğunu düşünüyor ve bölgede ses getireceğine, kentimize akademik ve sanatsal üretim alanında büyük katkılar sunacağına inanıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle de 27 Mart Dünya Tiyatrolar Gününü kutluyor; tüm sanat emekçilerine sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Saygılarımla

Ülgür Gökhan

Çanakkale Belediye Başkanı