Sayfa yükleniyor

Başkanın Mesajları

Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan'ın 21 Eylül Uluslararası Dünya Barış Günü Mesajı


Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan'ın 21 Eylül Uluslararası Dünya Barış Günü Mesajı

21 Eylül Uluslararası Dünya Barış Günü Birleşmiş Milletlerin, barışın sağlam zeminlerde tesisi yolunda tüm yurttaşları bilinçlendirmeyi amaçladığı, barışın önemine vurgu yaparak evrensel bir algı yaratmaya çalıştığı önemli günlerden biridir.

Barışın tesisi, bir bilinç ve yaşam kültürü olarak temellenebilmesi şüphesiz ki büyük oranda siyasi yönetimlerin stratejilerinden geçiyor. Barış ancak; herkesin mutlu ve güvende olması, seslerini duyurabilmeleri, değişik sesleri duyabilmeleri, özgür, çağdaş ve laik bir toplumda sağlıklı ve eşit koşullarda yaşayabilmeleri ile mümkün olabilir. İşte bu nedenle, demokrasi ve insan hakları temelli bir cumhuriyet rejiminin, barışın yeşerip büyüyebileceği ve kısa zamanda dünyayı sarıp, aydınlatabileceği ortamın temelini oluşturduğunu deneyimliyoruz.

Kıymetli Hemşerilerim,

Dünyanın pek çok değişik yerinden gelen acı haberlerle, barışa hasret günler geçirmeye devam ediyoruz. İnsanın birbirine ettiği kötülük, yok ediş, üstünlük savaşları, güçlünün güçsüze zulmü hiç bitmiyor.

Yemen’de milyonlarca aç çocuğu görüyoruz, lokmamız boğazımızda düğümleniyor, hemen yanı başımızda ülkelerindeki iç savaşlardan, terörden kaçan sivil masum insanların yaşam mücadelesini görüyoruz, rahat yataklarımızda uyku tutmuyor, vicdanın sesi hala insanlığını kaybetmemiş olanları rahat bırakmıyor, o ses herkes biricik yaşamını tok, sağlıklı, güvende ve mutlu yaşamalı diyor.

İnsan eliyle, insan zekasının ürünü silahlarla insanlar öldürülüyor, doğa talan ediliyor, sular kirletiliyor, yaşam ortaklarımız can dostların yaşam hakkı hiçe sayılıyor. Bu şiddet sarmalına dur diyelim, gelin hep beraber, kardeşlik ve dostluk ruhunu tekrar canlandıralım. Dışlamalara karşı bütünleşelim, şiddete karşı sarılalım, kin ve öfkeyi sevgiyle, saygıyla alt edelim, savaşa barış ile cevap verelim.

Cumhuriyetin önsözünün, Barışın ve Özgürlüklerin Kenti Çanakkale’nin Belediye Başkanı olarak barışı bir yaşam biçimi olarak benimsemiş tüm hemşerilerimle gurur duyduğumu bir kez daha belirterek sözlerimi, dünya genelinde şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle tanınmış, Nobel Barış Ödülü sahibi aktivist Martin Luther King’in “Kuşlar gibi uçmayı, balıklar gibi yüzmeyi öğrendik, ancak kardeşçe yaşamayı unuttuk.” sözleri ile noktalıyorum. Unuttuklarımızı, bir daha asla unutmamak üzere hatırlamak dileğiyle.

Saygılarımla

Ülgür GÖKHAN

Belediye Başkanı