Sayfa yükleniyor

WELLINGTON / YENİ ZELANDA

Kardeş Kentimiz Wellington


Wellington, Yeni Zelanda'nın başkenti, 290 km² yüzölçümü ile ülkenin en büyük ikinci yerleşim birimi ve Okyanusya kıtasındaki en kalabalık başkent olma özelliğine sahiptir. Nüfusu 212.700’dür. Yeni Zelanda'yı oluşturan adalardan Kuzey Adası'nın güneybatı ucunda, Cook Boğazı ve Rimutaka Sıradağı arasında yer alır. Kent, adını İngiltere ve Fransa arasındaki Waterloo Savaşı’nı kazanan komutan Arthur Wellesly onuruna almıştır. İngiltere’nin Somerset ilindeki Wellington kasabasından gelen Arthur Wellesly aynı zamanada Wellington’un ilk düküdür. 

Wellington 1985’ten beri ülkenin başkentidir, aynı zamanda Yeni Zelanda ‘nın kültürel başkenti olarak da anılmaktadır. 2014 Mercer Yaşam Kalitesi Anketi’ne göre, Wellington dünyada yaşanabilir 12. şehir olarak seçilmiştir.

Ilıman bir iklime sahip olan Wellington şehri, dünyanın en rüzgarlı şehridir. Dünya’nın en yaşanabilir şehirlerinden biri olarak gösterilen kent, muhteşem güzellikteki doğası, yüksek yaşam standartları, sayısız kültür ve sanat aktiviteleri ile Okyanusya kıtasının en güzel ve büyüleyici kentlerindendir. Şehirde İngiliz sömürge mimarisinin ve modern mimariyi bir arada görebilirsiniz.

Kardeşlik Bilgileri

Çanakkale Belediyesi Kasım 2014 yılında Wellington ile Kardeş Kent olma yönünde Meclis Kararı almıştır. Wellingnton’dan gelen olumlu yanıt ile; iki şehir arasında Tarihsel Kardeş Kent bağının kurulması yönünde olumlu adımlar atılmıştır ve 29.12.2014 tarihinde iki kent arasında kardeş kent ilişkisi kurulması yönünde bakanlık tarafından olumlu karar alınmıştır.

2016 yılında Avustralyalı sanatçı Allan Giddy'nin "Sonik Kuyular" Projesi hayata geçirilmiştir. İki kentte de kurulan Sonik Kuyu ile kent halkları birbirine barış mesajları göndermiştir.